-
Jak obniżyć temperature w taki upał?
Jak obniżyć temperature w taki upał?
Samiec popa sp mi wyliniał i jest imago, a samica nadal subimago. Muszę samcowi obniżyć temperature do 19-20 *C a ma 26*C- bez lampki... Macie jakieś sposoby na obniżenie temperatury ? We wszystkich pokojach mam tyle samo stopni...
-
Re: Jak obniżyć temperature w taki upał?
Daj mu zimnego drinka :P A tak serio postaw go może w mniejszym pomieszczeniu z uchylonym oknem np w łazience. lub wstaw go np do metalowego pojemnika zdala od onka , bo jak metal nie wyłapie ciepła to powinno być git i troche schłodzi. innych pomysłów nie mam a klimy raczej dla niego nie kupisz :]
Pozdro
-
Pywnica ?
-
Myślałem o piwnicy, ale w piwnicy jest około 15 *C ...;/
-
wsadzanie do metalowego pudełka nic nie da. metal nie wyłapuje ciepła. w danej temp metal przyjmuje temp otoczenie a tym bardziej powietrze w nim zawarte. wrażenie ze jest zimny gdy jest chlodno jest spowodowane wyżsym współczynnkiem chłodzenia, zreszta w sytuacji gdy jest w miejscu gdzie operuja promienie słoneczne,nagrzewa sie do znacznie wyzszych temp niz inne materiały.
postaw swoje terra w cieniu i włacz im wentylatorek. ruch powietrza spowoduje zmniejszenie lokalnego cisnienia co jak wiadomo z lekcji fizy na poziomie podstawówy zmniejsza temprature ale nie wiem czy dasz rade tym sposobem uzyskać 19st przy 26 panujacych w pomieszczeniu.
-
Nie jakims wspolczynnikiem chlodzenia, ale faktem, ze metal jest przewodnikiem ciepla- nagrzewa sie do temp. pokojowej, ale poniewaz czlowiek ma wyzszaq niz pokojowa temperature ciala, to przy dotknieciu pobiera cieplo od czlowieka, i to daje uczucie zimna w dotyku
-
fakt! uściślił bym tylko ze to nie matal pobiera temp. od człowieka tylko człowiek ją oddaje i nie temp tylko energie, skoro juz jestesmy tacy akuratni
-
Wy tu gadu gadu o metalu, a mi samiec siedzi w za wysokiej temperaturze :P
W łazience mam remont, i jest tam otwarte okno i jest 18 *C, tylko ciągle kurze, kleje - wiadomo kładzenie płytek i inne więc postawienie go w łazience odpada ?!
Jeszcze jakieś pomysły?
-
no to spróbuj z tym wentylatorkiem. a jęslichodzi o ten wspólczynnik to rzeczywiscie sie rypnąłem. współczynnik chłodzenia to temperatura odczówana w wyniku współoddziaływania temp i wiatru.
-
Wydaje mi sie, ze jak juz tak uscislamy to dziala to obustronnie- czlowiek w tym procesie oddaje energie cieplna, a metal ja pobiera ;-)
Mniejsza z tym, chodzilo nam obu o wytlumaczenie, ze to nic nie da. A w domu nie ma jakiegos zacienionego, chlodnego miejsca inego niz lazienka?
Uprawnienia umieszczania postów