-
gastrica kopulacja
Czy karmienie samicy podczas kopulacji jest dobrym pomysłem? Może bedzie mniejsze prawdopodobieństwo że zje samca?
Druga sprawa to na czym polega dojrzewanie płciowe samicy po ostatniej wylince - chodzi o wykształcenie gonad, wyprodukowanie gamet czy jedno i drugie?
Mój samiec już kopuluje kilkanaście godzin, ale nie wiem czy jego partnerka jest aby na pewno dojrzała...
Aha - i czy spermatofor zawsze jest widoczny?
-
Re: gastrica kopulacja
wiele osob karmi samice w trakcie kopulacji (lub do syta przed kopulacja)
-
Jeżeli samica dopuściła samca do kopulacji to generalnie znaczy, to że jest już do niej gotowa. Karmienie podczas kopulacji może pomóc a na pewno nie zaszkodzi. Spermatofor jest rzadko widoczny przy kopulacji.
-
Fakt, za to ja ostatnio po drugiej kopulacji moich gastric samica odrzucila mi spermatofor na reke jak ja wyjmowalem :P Mam nadzieje, ze pierwsza kopulacja wystarczyla, chociaz pewnie jeszcze bede dopuszczal- dla pewnosci
-
no i niestety...
Jak podałem samicy muchę to kopulacja została przerwana...
Samiec po chwili bezczynności odleciał. Załączam fotkę samicy parę chwil później. Jak myślicie - czy została zapłodniona? Może trzeba dopuścić jeszcze raz? Jeśli tak to kiedy to zrobić? Kopulacja trwała dokładnie 20 godzin.
-
inna fotka
PS: Czy istnieją w Sieci Światowej jakiekolwiek serwery na bezpłatne zamieszczanie zdjęć cyfrowych?
-
U mnie zauwazylem ciekawa rzecz- samiec z moja samica kopulowal krotko, dopuszczany wieczorem- rano juz tylko na niej siedzial, tak po prostu, najdluzej moglo to trwac 14 godzin (raz, jak mowilem, znalazlem spermatofor). Gdy dopuszczalem go do pozyczonych samic, z kazda z nich kopulowal od popoludnia do ok. poludnia, wiec o wiele dluzej. Moglo dojsc do przekazania spermatoforu, ale lepiej dopusc jeszcze raz.
-
A co do serwera- zatejestruj sie na www.imageshack.us, swietna sprawa.
Uprawnienia umieszczania postów