-
Kopulacja P.paradoxa
Witam.
Mam problem z kopulacja P.paradoxa.Mam 2 samce i zaden z nich nie interesuje się samicą.Zachowuja sie jakby jej nie widziały,natomiast samica jest bardzo agresywna.
Wszystkie osobniki sa dorosłe i dojrzałe płciowo.
Czy znacie jakies sposoby jak nakłonic je do kopulacji??
Prosze o odpowiedz osoby które rozmnozyły juz modliszki tego gatunku.
Pozdrawiam
Ewa
-
Re: Kopulacja P.paradoxa
Ile tygodni po ostatniej wylince sa twoje modliszki ? Moje samce byly gotowe do rozrodu jezeli mialy przynajmiej 4 tygodnie a samice 3.
-
samce mają jakies 2-3 tyg. samica wiecej. Przecież samce czesto żyją ok 5 tygodni, napewno dojzewaja tak pozno???
-
ja umieściłem samice i dwa samce w jednym terrarium zbiorczym i pozostawiłem w spokoju. potem, na przestrzeni kilku nastepnych dni kilkukrotnie obserwowałemze samce kopulowały z samica. Niestety do zapłodnienia chyba nie doszło poniewaz samica do tej pory nie złozyła kokonu, a było to juz jakis miesiac temu.
-
Jakiej wielkości było to zbiorcze terrarium?
My z Bandolą zostawiliśmy samca z samicą razem w terra i ona go zaatakowała po jakimś czasie. Niby nic mu nie było, ale na nastepny dzień zdechł
-
U mnie samce chcialy kopulowac, laczylem 2-3 tygodnie po ostatniej wylince (zarowno samiec, jak i samica). Jedynym problemem bylo to, ze samce ranily i w rezultacie zabijaly samice podczas kopulacji (przebijaly odwlok pazurami).
Cierpliwosci, niestety paradoxa to nie gastrica i jest troche trudniejsza w rozmnozeniu.
Powodzenia
Uprawnienia umieszczania postów