Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Wrocław-Giełada?

Re: Wrocław

Wiec tytułem eksperymentu za pare tygodni poprosze Pana o wykonanie odpowiedniej dokumentacji i potwierdzenie faktu urodzin brachypelm.Jesli ma Pan ochote oczywiscie byc weterynarzem ktory zdecyduje sie to potwierdzic.Zobaczymy ile taki dokument znaczyc bedzie we wrocławskim PIW.Nikt jeszcze tego we Wrocławiu nie próbował wiec moze warto?Zdaje sobie oczywiscie sprawe ze Pana czas, Panie Jarku ma oczywiscie konkretną wartosc.Dlatego jesli mozna poprosze o kontakt na meila robi18898@interia.pl
    Aczkolwiek raczej nie uważam zeby cos z tego wyszło.O ile z papugami czy kameleonami itp problemu nie ma to bezkregowce to zupełnie inna sprawa
    Pozdrawiam Robert

dr Robert
    Guest

Eksperymentowac mozna, ale czy w przypadku wiekszej hodowli rzeczywiscie nie oplaca sie zarejestrowac hodowli tak jak to proponuje MŚ na stronie www.pst.org.pl
    Wówczas powiatowy takie zaswiadczenie wydaje.
    Ja zresztą gdybym miał, rozmnażał i chciał sprzedawać Brachypelmy o żadne zaświadczenie bym nie występował, a sprzedając załaczałbym własne oświadczenie, że pająk jest u mnie rozmnożony oraz koniecznie poradnik hodowli tego pająka. Wyjaśnione jest to w wątku:
    http://www.terrarium.com.pl/forum/re...&i=2990&t=2990

Ale ja mam tylko 4 dorosłe samice brachypelm-jaka to duza hodowla?Nikt mi nawet takiego czegos nie zarejestruje bo powie ze to amatorstwo a nie hodowla.Zresztą
    PIW nie miał by pod co tego podczepic-z gadami czy ptakami sprawa jest jednak prostsza.A moje oswiadczenie ze pająki są urodzone u mnie-juz to sprawdzałem.
    Dla policji czy prokuratury taki "swistek"nie ma prawnego znaczenia.Ustawa precyzuje dokładnie-swiad ur w niewoli lub dokument importowy CITES.
    A jak sie Sądy do tego ustosunkują -zobaczymy.Wątek który Pan podał znam,ale to teoria-a praktyka jest inna niestety.Ministerstwo ma swoją wizje-troche dziwną moim zdaniem,a inspektorat wet patrzy na to inaczej.Gdybym hodował kozy ,kury czy chocby strusie-to by była hodowla-ale robale?I to takie obrzydliwe i włochate?
    Przeciez to moze wylezc,uciec i zawał spowodowac.Jakby mozna było to całkiem by tego zakazano.Tak własnie wielu ludzi w urzedach mysli.A w najlepszym razie-ale ci hodowcy to" czubki".W gazecie mozna ich opisac he,he
    Pozdrawiam Robert

Re: Wrocław-Giełada?

Witam
    W razie braku druczku - pisze się to w formie OŚWIADCZENIA o posiadaniu, bądź rozmnożeniu - Ich problem, jak na to odpiszą - ponieważ przepisy dotyczące tematu, wzajemnie się wykluczają, to nie powinien to być problem osoby zajmującej się zwierzętami a problem urzędu. Do sądu niech sprawę kieruja i tyle... hodowca i tak nie zostanie skazany, właśnie z powodu tych bzdetów w zapisach ustaw. Nie można skazać kogoś za brak dokumentów, których uzyskanie jest w/g innych przepisów niewykonalne. Oczywiście - nikt nie odczuje chyba przyjemności w takiej sytuacji, jednak w jakiś sposób ministerstwo będzie się w końcu musiało do tematu ustosunkować...

musze sie zgodzić z Piotrem, swoje citesy rejestrowałem pisząc wniosek chyba ze strony snakesa, żadnych druczków nie odbierałem w urzędzie, a jak już złożysz papier to do 14 dni muszą ci coś odpisać, jak nie to mają problem

Ale czy to były ptaszniki Citesowe?Bo z innymi zwierzakami problemu nie ma tylko z bezkregowcami.A odpowiedz urzedu jest nastepująca mniej wiecej-w zwiazku z punktem nr... "ustawy o ochronie przyrody" z dn... informujemy ze nie istnieje mozliwosc rejestracji ptasznikow z rodzaju Brachypelma poniewaz nie podlegają one przepisom dotyczącym rejestracji zwierząt.ITD,ITP>jeden ze znajomych dostał taką jakąs odpowiedz,dokładnie teraz nie pamietam.Ale chodzi o to ze to niczego nie zmienia-dalej stawia sie nas w koniecznosci udowodnienia ze koło jest kwadratem I samemu trzeba na to zdobyc dowody na pismie
    Juz bym wolał zeby ptaszniki były rejestrowane jak przed V 2004 r.Nowa ustawa tylko zamieszała.Wtedy miałem je zarejestrowane a teraz?Teraz nie ma zadnej mozliwosci manewru dopóki ktos nie sprecyzuje przepisow.
    Problem bedzie istniał dopóki nie bedą wydawane swiadectwa ur.w niewoli dla pająków
    Pozdrawiam Robert

Dokładnie
    I właśnie dla tego mówię : ZGŁASZAĆ - będzie podkładnka do tego, aby gdy dojdzie w koncu do tych rególacji, porejestrować wsio bez problemu
    Urząd nie będzie mógł zakwestionować czegoś co sam potwierdzi oficjalnym pismem

By zarejestrować miot w oparciu o dokument potwierdzający urodzenie zwierząt w niewoli trzeba mieć dokumenty poświadczające legalność rodziców - w innym przypadku lek wet nie ma podstaw do rejestracji miotu.

Uprawnienia umieszczania postów