Witam... Od kiedy pamietam, hoduję zwierzęta mało znane i trudno dostępne w Polsce. Wcześniej hodowałem myszy rasowe, ale one są prawie takie same jak myszy japonki dostępne w sklepach zoologicznych. Od niedawna zafascynowały mnie modliszki... Mam małą wiedzę na ich temat, bo nie mogę dostać żadnej książki o hodowli tych owadów a w internecie jest mało wiadomości na polskich stronach. Czy moglibyście mi napisać kilka rzeczy o tych cudownych stworzonkach:
-Jaki gatunek jest najłagodniejszy i najdłużej żyje?
-Wiem, że u modliszek często występuje kanibalizm-czy jest jakiś gatunek którego kilka osobników mógłbym trzymać razem?
-Czy modliszka może "zaatakować" rękę człowieka, gdy wsadzi się ją do terrarium, lub gdy trzyma się modliszkę na ręku?
-Czy modliszki są "dzikie", tz. czy uciekają przed ręką człowieka gdy chce się je wyjąć z terrarium?
-Gdzie mogę pooglądać, wziąć na rękę i kupić modliszkę? Muszę wziąć na rękę, bo jak narazie to mnie one fascynują gdy ich nie dotykam a nie wiem czy nie będę do nich czuł obrzydzenia (mam nadzieję, że nie),
-Czy rozmnażać modliszki? Ile się wykluwa w jednym miocie? Boję się, że je rozmnożę, na jedną będę mógł sobie pozwolić żeby zatrzymać a z resztą nie będę miał co zrobić...
-Jaki jest tygodniowy bądż miesięczny utrzymania modliszki, i czy często trzeba im wymieniać ściółkę?
-Jakie rośliny są najlepsze do terrarium z modliszkami, jeżeli można prosić to konkretne gatunki.
Nie chcę żebyście pomyśleli o mnie, że zmieniam często zwierzęta itd. ale ja poprostu nie mam warunków do tzrymania psa czy kota, tz. zwierzecia które długo żyje, i dlatego wybieram zwierzęta małe, piękne, fascynujące, żadkie które niestety najczęściej krótko żyją...
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam!