-
Pleśniejące odchody...
Zauważyłem ze na torfie leży pleśń (?) chociaż nie jest to taka typowa pleśń- bez zarodników. To taka mgiełka na i dookoła odchodów. Nienadążam ich wyjmować bo to brzydko wygląda. Nie wiem czy powinienem się tym martwić.
Od kilku dni inkubuje kokon Sphodromantis sp (Tanzania) 26*C 70%-80% wilgotność. Co ile dni spryskiwać? I czy spryskiwać bezpośrednio po kokonie ?!?! Jest to pierwszy mój (tzn mojej modliszki ) kokon dlatego pytam!
Z góry dzięki za odpowiedzi!
-
Re: Pleśniejące odchody...
taka pleśń może zaszkodzić modliszką i ja bym to raczej usunoł-pozatym jak jest tego dużo to jest niezdrowe nietylko dla niej ale i dla ciebie-bo pleśń ma zarodniki które-to też zależy od gat. pleśni-ale ogulnie unoszą się w powietrzu i mogą przedostać do twoich płuc-jest to niezdrowe dla wszystkich jak sie tego zrobi dużo-(dlatego w szkolach zakazano robić eksperymenty pt. jak wygląda pleśniejący chlebek)-miałem to na bioli:P.....
jeśli chcesz uniknąć pleśni na odchodach-to albo zamiast torfu/włukniny dawaj paierowe ręczniki-na nich pleśń niezdąży się rozwinąć-bo szybciej schną-pozatym ich wymiana jak wyschną a są już zabrudzone to dosłownie kilka sekund-są wtedy sztywne i łatwo je wyjąć...ale maja one jedną wadę-szybko schną:P ...więc musz częściej spryskiwać...
dlatego najprostrze wyjście to spryskiwać ścianki i sufit-jeśli masz już większe modliszki-by się nieutopiły w kroplach...
a kokon wystraczy żeby miał wilgotne podłoże-ale jeśli to pierwszy/drugi tydzień-to też nieprzesadzaj z wilgotnością-bo on podobno też może ci zacząć pleśnieć-więc musisz mieć dobrą cyrkulację powietrza w inkubatoże wtedy będzie dobrze...
pozdrawiam
-
tak ja uzywam recznikow i jest ok -z torfu dawno zrezygnowałem(jak chcesz miec koniecznie brązowo na dnie to daj włokno kokosowe). A co do kokonu to piteer gdzies nizej opisał dobrze jak go inkubowac - http://www.terrarium.com.pl/forum/re...&i=7452&t=7432
POZDRO
-
popierewsze to zmień podłoże na nowe po drugie zmniejsz wilgotność a najlepiej to popraw wentylacje schematu idealnej wentylacji chyba nie musz ci tłumaczyć. ja osobiście moje wszlkie owady trzymam w akweriach przykrytych siatka i muszę uważac aby włukno nie było zbyt mokre
pozdrawiam
-
mam ten sam problem;/
codziennie wybieram penseta odchody bo na drugi dzien mam juz niezla "trawke" z plesni ;/
Uprawnienia umieszczania postów