-
Znowu problem z kopulacją
Moje modliszki (Tenodera aridifolia) od około 2 miesięcy są imago , samica złożyła już jeden kokon.Próbowałam łączyć ją z trzema samcami (z każdym z osobna i w odstępach czasu oczywiście) i za każdym razem było tak samo.Samiec interesował się co prawda samicą i szybko na nią wskakiwał ale potem mógł na niej siedzieć cały dzień i nie kopulował.Może ktoś ma pomysł z czego to wynika i co jeszcze można zrobić. Odseparowałam samicę na kilka dni żeby samiec nie czuł cały czas feromonów próbowałam je łączyć rano i wieczorem skrzydła nie powinny przeszkadzać.
-
Re: Znowu problem z kopulacją
witam
mialem podobny problem z hierodula mialem 2 samce
1 z nich wykazywal zainteresowanie samica odrazu oraz szybko na nia wlatywal lecz nie kopulowal...
2 natomiast niewykazywal zadnego zainteresowania samica po wielokrotnych probach laczenia. Ale gdy udalo mu sie juz "wskoczyc na samice" kopulowal bez przerwy "perfekcyjnie" przez 7 godz i za pierwszym razem zaplodnil samice
to tylko takie moje obserwacje...
pozdrawiam
-
Re: Znowu problem z kopulacją
Miałe podobny problem z gatunkiem Popa, samiec nie okazywal chęci do samicy.
Ja bym włożył tego samca razem z najedzoną samiczką do jednego terra, jak sie uda to zapłodni, jak nie to samiec zgonie jako pokarm. Nie masz nic do stracenia - i tak samiec niedługo zdechnie.
Uprawnienia umieszczania postów