Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Poszukuje nazwy (i nie tylko) modliszki...

vendetta
    Guest

Poszukuje nazwy (i nie tylko) modliszki...

kiedyś migneło mi zdjecie wspaniałej modliszki z podpisem w nazwie gdzie drugi człon łacińskiej nazwy obracał sie wokół diabolica? diaboleus? no i własnie nie wiem jak to było;(...wszakze coś z diabłem(?)...czy znalazł by sie moze ktoś kto by mnie nakierował (o ile sie nie mylę) na poprawną nazwę. dzieki z góry za wszystkie odp. pozr.

mantid
    Guest

Re: Poszukuje nazwy (i nie tylko) modliszki...

Idolomantis diabolica - zdjęcia sa w bazie danych Terra Typica...

vendetta
    Guest

Wielkie dzięki tego własnie szukałem...czy ten gatunek bywa ciężki w hodowli i jak z jego dostepnością na naszym rynku? pozdrawiam

PULSAR
    Guest

Hehehe,
    Idolomantis diabolica jest uważany za najrzadszy gatunek w hodowli - w Polsce oczywiscie niedostepny. Ostatnio chodzil w cenach 60-75Euro w zaleznosci od stadium.
    O trudnosci w hodowli nic chyba nie musze mowic, nie wiem czy do tej pory ktokolwiek go rozmnozyl... moze Ty Mantid wiesz?

PilotHawk
    Guest

może to był idolum diabolicum? (diabelski kwiat) :I

PULSAR
    Guest

Idolum diabolicum to nazwa juz nieaktualna...

PilotHawk
    Guest

Pulsar dobrze wiem że ta nazwa jest nieaktualna ale te zdjęcie może być stare i mogła to właśnie być ta nazwa.

kudlaty
    Guest

Gatunek jest obecnie mnożony przez 4-6 europejskich hodowców - wylęgi są do nabycia w cenach około 40-60 Euro za sztukę(L1).

Nie jest to najrzadszy gatunek w hodowlii ale na pewno jeden z najbardziej pożądanych(przez swoją "spektakularną" budowę).

Uprawnienia umieszczania postów