-
Poszukuje nazwy (i nie tylko) modliszki...
kiedyś migneło mi zdjecie wspaniałej modliszki z podpisem w nazwie gdzie drugi człon łacińskiej nazwy obracał sie wokół diabolica? diaboleus? no i własnie nie wiem jak to było;(...wszakze coś z diabłem(?)...czy znalazł by sie moze ktoś kto by mnie nakierował (o ile sie nie mylę) na poprawną nazwę. dzieki z góry za wszystkie odp. pozr.
-
Re: Poszukuje nazwy (i nie tylko) modliszki...
Idolomantis diabolica - zdjęcia sa w bazie danych Terra Typica...
-
Wielkie dzięki tego własnie szukałem...czy ten gatunek bywa ciężki w hodowli i jak z jego dostepnością na naszym rynku? pozdrawiam
-
Hehehe,
Idolomantis diabolica jest uważany za najrzadszy gatunek w hodowli - w Polsce oczywiscie niedostepny. Ostatnio chodzil w cenach 60-75Euro w zaleznosci od stadium.
O trudnosci w hodowli nic chyba nie musze mowic, nie wiem czy do tej pory ktokolwiek go rozmnozyl... moze Ty Mantid wiesz?
-
może to był idolum diabolicum? (diabelski kwiat) :I
-
Idolum diabolicum to nazwa juz nieaktualna...
-
Pulsar dobrze wiem że ta nazwa jest nieaktualna ale te zdjęcie może być stare i mogła to właśnie być ta nazwa.
-
Gatunek jest obecnie mnożony przez 4-6 europejskich hodowców - wylęgi są do nabycia w cenach około 40-60 Euro za sztukę(L1).
Nie jest to najrzadszy gatunek w hodowlii ale na pewno jeden z najbardziej pożądanych(przez swoją "spektakularną" budowę).
Uprawnienia umieszczania postów