Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Sphodromantis sp. Egipt czy viridis

Mieszany widok

Nestor
    Guest

Sphodromantis sp. Egipt czy viridis

Witam
    Czy modliszki sprzedawane jako Sphodromantis sp. z Egiptu i Sphidromantis viridis to ten sam gatunek?
    Mam 3 takie modlichy L7 i są dość małe (niecałe 4 cm), a wiem że mają urosnąć do ok 12.
    Wiem, że były kupione od Pulsara na giełdzie w Świętochłowicach, więc najbardziej zależy mi na jego odpowiedzi.
    http://www.album.astral.pl/album/ind...s=&album_pass= - Zdjęcie z hierodulą dla porównania.

piteer
    Guest

Re: Sphodromantis sp. Egipt czy viridis

ale 12cm to ene niemaja.....
    podobno max 10,- 12 ma plistospilota guineensis

piteer
    Guest

a co do tematu to najlepiej nich sie pulsar wypowie

PULSAR
    Guest

Ech, wszystko dokładnie opisałem ale forum sie sypnęło:|. Trudno, napiszę jeszcze raz:

Kupiłem je jako sphodromantis sp. Egipt, ale na podstawie literatury, wyglądu owada (kształt pronotum, rozmiary, ubarwienie, ilość i kolor plamek na odnóżach chwytnych), zasiegu występowania oznaczyłem je jako sphodromantis viridis. Poza tym znajomy z Czech ma ten gatunek, ma również gatunek który kupił jako sph. viridis i stwierdza, że są one identyczne. Tak więc wszystko wskazuje na to, że:

Sphodromantis sp. Egipt = Sphodromantis viridis.

Jeżeli ktoś ma jakieś poszlaki świadczące o tym, że to inny gatunek, proszę dać mi znać!

P.S. Dorosła samica dorasta do 9-10cm, co i tak czyni ją jedną z większych modliszek w hodowli

PULSAR
    Guest

P.S. Ciekawy gatunek sphodromantis:
    http://ttwebbase.dyndns.org/mantid/view/204.html

Nestor
    Guest

Dzięki wielkie za wyjaśnienie. Do tego, że ma 12 cm doszedłem na podstawie tego zdjęcia z hierodulą. Mam dorosłą hierodule i ona ma 9 cm. Ta na zdjęciu jest w takim razie mała, albo mi się trafił taki okaz wyrośnięty.
    I jeszcze jedno... czy to, że jako L8(pisałem, że L7, ale się pomyliłem:P) mają ok 4 cm jest normalne, bo nie wydaje mi się, żeby w ciągu 2 wylinek dorosły do 9-10cm.
    Zakładam, że przechodzą tyle wylinek, ile S. gastrica.

PULSAR
    Guest

Chyba to raczej L7.

Uprawnienia umieszczania postów