Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Hielodura - Problem

Martax
    Guest

Hielodura - Problem

Kupiłam wczoraj Hielodure L2.Pomóżcie mi proszę rozróżnić płeć.
    U góry ma 9 segmentów a z dołu 7.Odwłok ma taki długi i duże "czułki" na końcu odwłoka.
    Czułek nie ma jednak aż takich długich.tylko że ten odwłok wydaje mi się za mało pękaty jak na samice.Ale to tylko L2 więc może jeszcze za wcześnie.Napiszcie mi proszę jak często ją karmić i jaką wilgotnośc musi mieć.Nie chcę stracić trzeciej modliszki :-(

Nestor
    Guest

Re: Hielodura - Problem

Witam.
    Nie kieruj się kształtem odwłoka, nie jest to dobry sposób określania płci. Zależy od nakarmienia modliszki i od gatunku. Niektóre (np. Sphodromantis) mają bardziej owalne odwłoki, inne (np. Mantis religiosa), smuklejsze.
    Jedynym pewnym sposobem określenia płci jest policzenie segmentów na spodniej stronie odwłoka. Samica ma ich 6, a samiec 8. Możesz próbować liczyć juz u L2, ale jest to trudne, ponieważ modliszka jest mała i ruchliwa. W wieku L4-L5 można juz spokojnie określić płeć.
    Co do karmienia, myślę, ze wpuszczenie kilkunastu owocówek co drugi dzień wystarczy. Jeśli przy karmieniu delikatnie spryskasz wieczko pojemnika z modliszką (oczywiście wewnętrzną strne wilgotność będzie ok.

PilotHawk
    Guest

Karm ją małymi muszkami owocówkami (Dropsohila) są też większe muszki (Dropsohila sp.) mają do 5 mm ja moje L1 karmiłem takimi . Wilgotność: możesz małymi kropelkami zraszać domek w którym się znajduje nawet dwa razy dziennie.
    Tylko nie przesadzaj! Temperatura ma być około 23*C albo 25*C. Karm ją też świerszczami najlepiej żeby miała jadłospis z wyborem. Ja swoje karmie małymi świerszczykami i muszkami owocówkami. Płeć rozrużniaj dopiero jak będzie L4-L5
    bo tak różnie się zdarza raz modliszka ucieka raz nie jesteś pewna czy to samiec czy samica. Co do Hieroduli tak jak napisał Nestor 8 segmentów na górnej części odwłoka i 8 na dolnej to samiec, samica: 8 na górze 6 na dole segmentów.
    Pozdrawiam:

Paweł

TerrarystaTerrorysta
    Guest

Drobna uwaga: Drosophila = Drosophila sp.
    To tajemnicze 'sp' znaczy species, czyli gatunek. Piszac Drosophila sp. okreslasz tylko rodzaj.
    Piszac np. Drosophila melanogaster podajesz pelna nazwe gatunkowa.
    Chyba teraz jest jasne, ze pisanie czegos w rodzaju: "Karm ja Drosophila albo Drosophila sp." raczej nie jest ani poprawne ani informatywne.
    Nie chce sie czepiac zbytnio, ale skoro wszyscy na tym forum krzycza, ze nazwy polskie sa do bani i tylko lacina jest ok, to wypadaloby sie tej laciny trzymac poprawnie.
    :P

Martax
    Guest

A kto się będzie przejmował Drosophila.Nie bądź takim polonistą Terrorysto. :-)
    Słyszałam że Hielodury są trudne w hodowli i że dorastają do 14 cm Czy to prawda ??

katola
    Guest

do 14 cm nie dorastaja,-jak zraszasz pudełko to wez wyciąg z niego modliche bo jej zraszac nie wolno(karm owocówkami-dla L2 trzy dziennie wystarczą), wilgoc najlepiej utrzymac trzymając na dnie jako podłoze husteczke która ma byc wilgotna ale nie mokra. Hierodule sa trudniejsze niz gastricki ale dasz sobie rade. A segmenty licz tylko od dołu jak 8 to samiec-ale poczekaj do L3-4

piteer
    Guest

heh zadna hierodula 10 cm nieprzekracza a jesli masz membranacea to max 9 -samica

katola
    Guest

lepiej bym tego nie ujoł oł je-serio 14 cm to gruba przesada

Martax
    Guest

Dzięki.W takim razie jak Hielodura dorasta do 10 cm to ile ma Gastrica ?

Nestor
    Guest

7cm

Uprawnienia umieszczania postów