Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Zdjęcie kokonu z szyby.

RafalPitera
    Guest

Zdjęcie kokonu z szyby.

Moja modliszka (najprawdopodobniej S. viridis) zrobiła kokon (sama, bez pomocy samca . Problem w tym, że umieściła go na drzwiczkach to terrarium. Czy mogę go z tamtąd zdjąc? W jaki sposób, żeby go nie uszkodzić? Czy lepiej wyjać z tamtąd modliszkę (wolabym to pierwsze)?

Rafał Pitera
    www.rosiczka.w.pl
    gg: 1579216

piteer
    Guest

Re: Zdjęcie kokonu z szyby.

odetnij zyletka delikatnie przy samej szybie

kaczi
    Guest

ale z tego kokonu i tak sie nic nie wylegnie (nie jest zaplodniony) wiec niema obaw jak chcesz go sobie zostawic to tak jak mowiel piteer przy samej szybe ciachnij zyletka

obcy91
    Guest

Taka mała ciekawostka nie wiem czy kogos zainteresuje ale moze...
    Moja modliszka S.gastrica jak złozyła kokon to akurat na łonczeniu szyby z pokrywą w taki sposob ze nie było jak otworzyć terra hehe i to tyle

Kosiara
    Guest

Już to mówiłeś obcy!

RafalPitera
    Guest

ALe ponoć viridis potrafi rozmnażać się partenogenetycznie :/

Poczeka, a nuż

Saurus
    Guest

Ale nie Sphodromantis.
    Zdaje sie ze Pulsar kiedys to tlumaczyl- byl ktos w Polsce kto mial gatunek Sp. viridis (nie pamietam, jak byla potem objasniana nazwa rodzaju), a wszyscy tlumaczyli to sobie jako Sphodromantis viridis, co bylo bledem- i dlatego niektorzy mowia, ze Sphodromantis viridis rozmnaza sie poprzez partenogeneze.

PULSAR
    Guest

Zgadza sie, chodzilo o coptopteryx viridis. Rozmnazal go P. Przemyslaw Ludwin z częstochowskiego "Pyszczaka" podobno regularnie od pokolen. Ostatnio chyba mu nie wyszlo, bo juz nie sprzedaje.

Uprawnienia umieszczania postów