-
Zdjęcie kokonu z szyby.
Moja modliszka (najprawdopodobniej S. viridis) zrobiła kokon (sama, bez pomocy samca
. Problem w tym, że umieściła go na drzwiczkach to terrarium. Czy mogę go z tamtąd zdjąc? W jaki sposób, żeby go nie uszkodzić? Czy lepiej wyjać z tamtąd modliszkę (wolabym to pierwsze)?
Rafał Pitera
www.rosiczka.w.pl
gg: 1579216
-
Re: Zdjęcie kokonu z szyby.
odetnij zyletka delikatnie przy samej szybie
-
ale z tego kokonu i tak sie nic nie wylegnie (nie jest zaplodniony) wiec niema obaw jak chcesz go sobie zostawic to tak jak mowiel piteer przy samej szybe ciachnij zyletka
-
Taka mała ciekawostka nie wiem czy kogos zainteresuje ale moze...
Moja modliszka S.gastrica jak złozyła kokon to akurat na łonczeniu szyby z pokrywą w taki sposob ze nie było jak otworzyć terra hehe i to tyle 
-
-
ALe ponoć viridis potrafi rozmnażać się partenogenetycznie :/
Poczeka, a nuż
-
Ale nie Sphodromantis.
Zdaje sie ze Pulsar kiedys to tlumaczyl- byl ktos w Polsce kto mial gatunek Sp. viridis (nie pamietam, jak byla potem objasniana nazwa rodzaju), a wszyscy tlumaczyli to sobie jako Sphodromantis viridis, co bylo bledem- i dlatego niektorzy mowia, ze Sphodromantis viridis rozmnaza sie poprzez partenogeneze.
-
Zgadza sie, chodzilo o coptopteryx viridis. Rozmnazal go P. Przemyslaw Ludwin z częstochowskiego "Pyszczaka" podobno regularnie od pokolen. Ostatnio chyba mu nie wyszlo, bo juz nie sprzedaje.
Uprawnienia umieszczania postów