-
Re: ogrzewanie
Ja mam żarówke 15W i jest ok a tak po zatym to modliszki lubią być na (słonku) a że nie ma słońca to koło żarówki
-
no taka zarówka jest dobra ale czym mozna ogrzac 6 terrarii? O macie grzewczej nawet nie myslałem-ktos ja stosuje? dobrze sie sprawdza? -a jakie zarówki dają duzo ciepła i maja czeroki pronmien(nie punktowe)
?
-
polecam male halogenki (15W) na 12V i do tego maly transformator impulsowy
-
kup se taką żarówke do ogrzewania takad duża czerwona (nie wiem jak sie ona nazywa) ale daje dużoooooo ciepła ![Smile](images/smilies/smile.png)
-
ja mam regał z półkami - na kazdej z nich stoją 4 terra oswietlane jarzeniówkami. Jarzeniówka oswietlajaca nizszą półke ogrzewa tę powyżej. Przy temperaturze rzędu 21 stopni w pomieszczeniu tego typu rozwiązanie spokojnie wystarcza.
W sumie 18 terrariów na 5 półkach ogrzewanych jest 5 jarzeniówkami 20 W i kablem grzewczym 15 W (kabel ogrzewa 2 terraria z gekonami na dolnej połce). Jarzeniówka z najprostszą oprawą kosztuje 35 PLN - zarówki mam już prawie 2 lata i jeszcze zadna się nie przepaliła.
-
a co proponujecie w przypadku temp. w pomieszczeniu 15*C? Moge miec tak w przyszłym roku w zimie-nie 24h/dobe ale moze sie zdarzac?
-
Kabel grzewczy albo kabel + od góry świetlówka.
-
a moze ktos opisac jak takie cos zamiescic w terrarium i gdzie (chodzi mi o kabel )? nigdy ogrzewania nie potrzebowałem wiec jestem zielony w tej kwestii-przyda sie rysunek, a ten kabel o jakiej mocy?
-
ja już też sie dowiadywałem o ten kabel-podobno kosztuje koło 30 zł. i ma od 2-4 m. ...a tak wogule-to uważam ze jest leprzy niż żarówki-bo tak jak ktoś powiedział trzeba ich mase by ograć kilka faunaboxów...a jażeniówki-same są niedrogie i mało ciągną pondu,ale te oprawy trudno dostać-widziałem tylko w kakadu za ponad 200 zł lol++ :P
-
Oprawy kupisz w kazdym sklepie z oswietleniem. Ja kupuje gotowe oprawy ze swietlowkami firmy Brilux (ok 45zl).
A kabel grzewczy kladziesz pod terrarium, jest on rzeczywiscie dosc wydajny ale ja dla modliszek preferuje swietlowki.
Uprawnienia umieszczania postów