-
Mantis religiosa
Jest to modliszka zyjaca w polsce (zagrozona)
widzial ja ktos kiedys ??
-
Re: Mantis religiosa
ja nie widziałem ale moja babca mi kiedyś mówiła (dokładnie rok temu) że widziała w lesie jak jej pokazałem w książce co mam zamiar hodować
-
podobno jest duzo w kotlinie sandomierskiej
-
TerrarystaTerrorysta
Guest
Mnie sie poszczescilo i widzialem kiedys w okolicach Jury Krakowsko-Czestochowskiej. Mierzyla okolo centymetra.
Poza tym podobno czesto trafiaja sie na Mazurach.
-
Jest też dużo w Rzeszowie na łące na stogach siana raz widziałem kokon tej właśnie modliszki. Można je też spotkać na łące w lesie.
-
ehhh
chyba cosik sciemniacie!
heh wiesz poldek moja babcia tam myli modliszki z pasikonikami wiec roznie to bywa...
i pozatym w lesie jej raczej niespotkasz...
wojtyla - w polsce wystepuje mantis religiosa polonica ( uwazam ze samo mantis religiosa jest troche za ogolne)
na mazurach niema tych modliszek i kolo rzeszowa tez jest raczej ciezko spotkac
skontaktujcie sie z mantidem on chyba mial dokladniejsze informacje wystepowania tych modliszek
Ja widzialem ta modliszke - subinago zarowno jak i imago (niestety tylko samce)
wiem rowniez ze wystepuja w okolicach Chorzelowa , Sarnowa i podobno sa na Szydlowcu.
pozdrawiam ))
-
hmm jak wszyscy widzieli ta modliche to czemu jest pod ochrona ???
-
proponuje zapoznanie sie z tym linkiem
http://www.iop.krakow.pl/pckz/opis.asp?id=26&je=pl
pozdrawiam kuba
-
Ehhhmm...
chyba niewszyscy ja widzielismy...
jest zadka i pod ochrona poniewaz jestr ich naprawde malo!!!!
nawet jak wybierzesz sie na lake gdzie sa te modliszki dosc duzym klopotem jest znalezc jakiegos osobnika!
-
jesli chodzi o religiosy to widziałem kiedyś samca niestety zasuszonego.... pewnego dnia mamie sie zachciało wyczyscic takie kratki wentylacyje co są w kiblu , kuchni... no i mama to sciągnela i modlicha do kranu wpadla zdechla, zaczela sie drzec na mnie z emi zwierzeta uciekają a to religiosa byla
slyszalem tez ze do sklepu jakis koles przyniosl tą modlisze zlozyla im kokony inkubowali ale wylęg zdechl.....
jkestem z rzeszowa a w tarnowie podobno ich jest wiecej
Uprawnienia umieszczania postów