-
Kłopoty z Hierodula membranacea
Dzisiaj u moich modliszek zauważyłem że są strasznie ospałe i mało ruchliwe...myślałem że to zbliżająca się wylinka....ale gdy bliżej się przyjżałem jednej z nich (L4) zauważyłem że ma ciemną głowe...i zamglone oczy....modliszka jest ślepa bo niereaguje na pokarm(odwłok chudy i cienki więc napewno jest głodna) .... modliszka jest jak w amoku niepotrafi sztywno ustać na nogach....czy to może być spowodowane ...zbyt wysoką temperaturą a może zbyt wysoką wilgotnością...pierwszy raz mi się zdarza taki przypadek więc niewiem co robić.....z drugą modliszką jest nieco lepiej (L3) jest normalnej barwy i oczy też ma normalnego koloru..jednak jest bardzo ospała i niepotrafi ustać na nogach(kładzie się ..nie stoi na nogach)
-
Re: Kłopoty z Hierodula membranacea
temp. najlepiej 25*C, wilgotnosc najlepsza to taka zeby ten papier na dnie był wilgotny ale nie mokry-kolor oczu modliszek zmienia sie pod względem swiatła, a ospałe i słabe są przed wylinką przewaznie-nic jej nie jest moje hierodule tez są:
2 zielone a jedna zółta-to raczej wylinka nie przejmuj sie, a takie maluchy np. moje hierodule tez wydaja sie nie móc ustac na nogach ale to tylko złudzenie-jak nie lezy na dnie to spoko-a pokarmu nie przyjmuje bo wylinka pewnie bedzie
-
modliszki sa ospałe przewd wylinką i słabe-moze jutro bedą o L wieksze
-
hehe wiem że zmieniają kolor oczu....ale z np. zielonego na czerwony...a tu mi chodzi o mgłe w oczach....oczy są zielone ale mgliste.....a jak wytłumaczysz czarną głowe?.... modliszka jest prawie martwa ...więc już jej chyba niepomoge......zostaje mi tylko poczekać...może się sytuacja zmieni ale wątpie
-
jesli modlicha sczerniala, moze to byc grzyb.
Miales wysoka wilgotnosc w jej pojemniku? To, polaczone ze zbyt slaba wentylacja, skutkuje czesto wlasnie atakiem grzyba.
-
tak...wczoraj temperaTura była wysoka i wilgotność też...no to by się zgadzało...ale póki co to tylko jedna z dwóch modliszek ma takie objawy( a obydwie żyły w podobnych warunkach)
-
ta modliszka zdechnie i juz jej niepomozesz...
raczej watpie zeby byly to grzyby...
moje modliszki gdy zdychaly tez mialy stopniowo coraz bardziej czarna glowe a nastepnie rowniez i pronotum!!
niewiem co moglo byc tego przyczyna
mogly zdechnac z glodu , mogly od roztoczy...
-
albo od sauny-wysoka temperatura+wilgotnosc wysoka=sauna
-
moja modliszka tak zdechla "od suany"
za duzo spryskalem pojemnik i pozniej za wysoka temp miala (bylem wtdy na wakacjach i modliszka zostala na parapecie a slonce dosc mocno walilo) i poprostu wszystko zaparowalo i sie chyba udusiła biedulka
-
Uprawnienia umieszczania postów