Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Narośl na odwłoku

Nestor
    Guest

Narośl na odwłoku

Witam
    Sprawa dotyczy samicy Hierodula membranacea. Ma ona na odwłoku, po jednej stronie białą narośl, obok niej z pomiędzy segmentów wystaje cos czarnego(wygląda jak kropla smoły).
    Modliszka ma to odkąd ją mam i najwyraźniej w niczym jej to nie przeszkadza. Linaiła u mnie 4 razy, to coś nie znika, ani specjalnie się nie powiększa.
    Co to może być?

katola
    Guest

Re: Narośl na odwłoku

paskudnie to wygląda, i dobrze nie wrózy(amiec widze subimago), ale nie wiem co to-jakas narosl ktora nic dobrego nie zapowiada.Ale jak nic mu nie jest to moze mu to nie przeszkadza-ja sie z czyms takim nie spotkałem.Moze modliszka miała zewnetrzne uszkodzenie i sie jakies cholestwo wdarło.

leviatan
    Guest

Nestor napisałeś "sprawa dotyczy samycy ..." gdzie ta samica? ja widze samca (sory ze sie czepiam :P) jakiej konsystencji jest ta substancja? ja bym spróbował to wyczyścic patczkiem do uszu mam nadzieje ze mu nic nie bedzie

katola
    Guest

leviatan -nie myslisz ze jakby to była substancja to by zniknęła po wylince a po 4 juz na 100%?-ona wygląda jak kropla smoły ale nie jest jakaś cieczą tylko tak jak powiedział Nestor naroslą-a narosli nie zmyjesz

Nestor
    Guest

to jest na 100% samica. Nie ma uszkodzonych powłok, to jest jakas "bańka" czymś wypełniona, tak to przynajmniej wygląda.

katola
    Guest

nic z tym nie zrobisz, albo bedzie sobie z tym zyła albo jej to w koncu zaszkodzi. Poki co ciesz sie modliszką ale bądź gotowy ze moze zdechnąc nie ze starosci

leviatan
    Guest

nie zebym sie czepiał ale samica nie ma męskiego narządu płciowego (zob. załącznik- czerwone koło ) i ilość segmentów wskazuje na samca (jeden niewidoczny- wszystkie oddzielone czarnymi pasami) a co do narośli to nie wiem. I tak jak mówi katola ciesz się z niego puki możesz, bo następnego dnia możesz go już zobaczyć bez duszy.

Nestor
    Guest

Tego,że jest to SAMICA jestem PEWIEN na 100%. Zajmuje się juz modliszkami na tyle długo, żeby umieć rozróżnić płeć. Poza tym nie to jest moim problemem.
    Wiem, też że puki niewiadomo co to jest to może jej zaszkodzić, albo nie. Takie dwie opcje są od poczatku.
    Moje pytanie brzmi: "Co to może być za narośl?"
    W załączniku zdjęcie odwłoka z innej perspektywy, ponumerowałem nawet segmenty. Na poprzednim zdjęciu podzieliłeś ostatni na 3 :P.
    Przy okazji lepiej widać to badziewie, co jej wyrosło.
    Jeszcze raz napisze, ze to nie jest ciecz, tylko tak wygląda.

katola
    Guest

tak to samica, a co narosli to nie wiem.

PULSAR
    Guest

Oczywiscie ze samica, leviatan na rysunku "dorobil" segmenty
    Podobne uszkodzenia (tylko te bąblowate narośle na chitynowym pancerzu, jakby jakis narzad wewnatrz ulegl powiekszeniu) widywalem u straszykow na skutek nieprawidlowego przejscia wylinki (np. z powodu zbyt niskiej wilgotnosci), i bywalo roznie - niektore osobniki przezywaly, inne padaly podczas nastepnej wylinki. Nie pamietam czy ktorys z owadow dotrwal do imago, generalnie wiekszosc umierala.

Uprawnienia umieszczania postów