Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: padła modliszka storczykowa

PAWEŁ2
    Guest

padła modliszka storczykowa

Padła mi m.storczykowa h.coronatus. Po przejściu przedostatniej wylinki osłabła nie chciała jeść tylko trochę piła wodę. z odwłoka wyciekła jej kropla bezbarwnego a później kropla ciemnego płynu a w niektórych miejscach pojawiwy się drobne czarne centki. Czy to nicienie? Jeśli tak to czy ktoś zna jakie to nicienie i jak zapobiegać (leczyć) podobne infekcje

garo
    Guest

Re: padła modliszka storczykowa

ciezko powiedziec ale coraz czesciej to sie zdaza u modliszek roznych gatunkow.

garo

Insebio
    Guest

Witam pięknie

Nicień to pasożyt, więć jakimś sposobem musiał wniknąć w organizm modliszki.

Prawdopodobnie podawałeś pokarm z odłowu-dziki.

PAWEŁ2
    Guest

To rzecz oczywista .Ale czy można go jakoś zwalczać.Czy ktoś się zna na nicieniach?
    co je niszczy ?środki chemiczne, farmaceutyczne , światło uv czy cokolwiek innego?
    (np.Z tego co zauważyłem znacznie częściej padają owady lubiące wilgoć).
    nicienie nie tylko żyją w owadach z odłowu. Jakiś czas temu czytałem wypowiedź o jajach tych pasożytów w odchodach hodowlanych karaczanów.
    Czy nicienie mogą być niebezpieczne dla człowieka?, wiem że niektórw Rzędy pasorzytują najpierw w owadach a następnie trafiają do żywicieli ostatecznych:Ryby,Płazy, Gady,Ptaki i Owady Pytanie Jakie nicienie? Rząd,Gatunek (ewentualna Choroba u człowieka)

Insebio
    Guest

Witam pięknie

Paweł2 niewiem czy wiesz ale niektórzy hoduja nicienie jako pokarm dla narybku.

ja np. miałem 8 hodowli tych pasozytów i karmiłem nimi narybek gupików,mieszyków i molinezji

Co do środków nicienio bujczych to nie moge ci pomóc.

Uprawnienia umieszczania postów