Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Kilka pytań... ?

JeRy
    Guest

Re: Kilka pytań... ?

Myśle że geny nie mają zbyt wielkiego wpływu na kolor modliszek, one same się kamuflują w zależności od otoczenia i wilgoci.

Vagansek
    Guest

Witam !

Z tego co zauważyłem u dwóch podrośniętych samców gastricy.... nie wilgotność a barwa otoczenia ma największy wpływ na kolor modliszki... większego samca ( teraz jest subimago ) kupiłem jako brązowego... w pojemniku miał sztuczne roślinki, na dnie włókno kokosowe a na tylnej ściance kawałki kory... z czasem zaczął nieco jaśnieć... po usunięciu kory i zmienie podłoża na ręcznik papierowy ( jasnego koloru ) modliszka w coraz bardziej widoczny sposób jaśniała.... obecnie jest kremowo-pomarańczowa. Drugi nieco mniejszy samczyk ( ze 2 wylinki młodszy ) przyjechał zielony... trafił do pojemnika na którego ściance był kawałek sztucznej roślinki ciemnozielonego koloru.... na dnie małe kawałki kory... modliszka zaczęła brązowieć... po wylince zmieniłem jej pojemnik, na ściankach nie ma nic, na dne jasny papierowy ręcznik, a w centrum pojemnika jasnozielona sztuczna roślinka... od czasu przeniesienia do nowego pojemnika modliszka wraca do zielonego koloru... dodam, że obu modliszkom spryskiwałem conajmniej raz dziennie, podłoże miały stale wilgotne... Wilgotność przed i po zmianie pojemników jst podobna... a zmiana ubarwienia modliszek znaczna... może to kogoś zainteresuje, jak nie to trudno

pozdrawiam
    VAGANSEK

Vagansek
    Guest

Aha.... przypomnialo mi sie coś jeszcze.... czy Waszym modliszkom ( s. gastrica ) jakis czas po zgaszeniu światła kolor oczu zmienia się na malinowy/różowy ??? jak na zdjeciu ponizej...

pozdrawiam
    VAGANSEK

Uprawnienia umieszczania postów