Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Kilka pytań... ?

Vagansek
    Guest

Kilka pytań... ?

Witam !

Jeden z moich samców S. Gastrica przeszedł właśnie wylinkę... obecnie ma 5 cm ciałka, nie licząc odnózy... nasunęły mi się dwa pytania odnośnie jego wyglądu.

1. Po wylince na całym ciele ( najbardziej na odnóżach chwytnych ) pojawiły się wyraźne plamy, wcześniej nie były tak mocno widoczne... czy są one uzależnione od warunków bytowych czy raczej jest to kwestia genów ? Ponizej zjęcie ów plam...

2. Prócz plam pojawiły się szczątkowe skrzydełka... czy ten samiec jest preimago ? ( ew. ile pozostało mu wylinek do dojrzałości ? ) Fotki poniżej...

Z góry dzięki za odpowiedzi.

pozdrawiam
    VAGANSEK

Vagansek
    Guest

Re: Kilka pytań... ?

Witam !

Pioprek... nie ma mowy o niskiej wilgotności... pojemnik spryskuję 2x dziennie, podłoze jest ciągle wilgotne i praktycznie zawsze widać kropelki na ściankach... tak więc, wątpię żeby chodziło o wilgotność, z tego co wiem, wilgotność nie ma wpływu na kolor modliszki...

pozdrawiam
    VAGANSEK

piteer
    Guest

oczywiscie ze niekoniecznie musi to zalezec od wilgotnosci i temp.
    z wyzsza wilgotnoscia sa tylko wieksze szance ze bedzie bardziej zielona ale nikt nic niegwarantuje.
    Jesli zapewnil bys mu bardziej "zolte' otoczenie i temp. 28-30*C ( wystarcza ze zraszysz raz na 1-2 dni) to sa szanse ze na imago (teraz jest subimago) zrobilby sie taki ladniutki zolciutki (jasniejszy niz gruszka )

katola
    Guest

A ja sie moge pochwalis parka gastric subimago sa zieloniutkie. Pewnie Vagansku to przez ostatniego własciciela modliszka jest taka zółta (jesli dobrze pamietam nie miałes go od L1). Jeszcze jedna wyl. i bedzie imago.

Vagansek
    Guest

Witam !

U mnie przeszedł dwie wylinki... jak przyjechał był ciemniejszy, praktycznie brązowy... teraz jest taki "brzeskwiniowy"

a jego domek wygląda tak...

P.S.
    Ma ktoś fotki terra/pojemników w których trzymacie swoje modliszki ? Głownie chodzi mi o te z zielonymi "wersjami" mieszkańców...

pozdrawia
    VAGANSEK

katola
    Guest

ja fotek nie mam ale ci opisze:
    L1-L3 trzymałem w pudełku po kliszy -1 gałązka i a na dnie mokry paier toaletowy
    L4-pudełko na mocz-reszta ta sama
    L5-L6-zakręcane pudełko na 50 cd(do góry dnem)-na dno papier na górze gaza i pare gałązek
    L6->terrarium -tu juz mam coco grunt, konary, sztuczne roslinki

Papier miałem dosc mocno wilgotny po mocnym nacisnieciu pojawiały sie krople wody.
    I mam gastricki zielone jak sałata.
    P.S-Temp. 20-25 *C

Vagansek
    Guest

Witam !

Z tego co słyszałem/przeczytałem, bardziej stawiałbym na geny... otoczenie i wilgotność mogą mieć wpływ na intensywność ubarwienia, ale raczej nie na sam kolor... oczywiscie nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z modliszkami, wiec jest to tylko gdybanie... Mam też mniejsze modliszki, zobaczymy jakie kolorki one będą miały

pozdrawiam
    VAGANSEK

piteer
    Guest

pioprek!
    ubarwienie MOZE sie zmienic zaleznie od wilgotnosci ale wcale NIEMUSI jesli masz modliszke od L1 to bedzie jaka ci sie spodoba ale taka sytuacja jak tutaj - subimago, juz tak latwo niezmieni ubarwienia wiec na kolor zielony tutaj niema szans!!!

mantid
    Guest

Wilgotnośc ma wpływ na kolor modliszek, i to duży. BTW ładne zdjęcia.

Predator
    Guest

Faajna, na pierwszej fotce wygląda to jak moro
    Moje były zielone jak liśc (troche wyblakły), kumpla jak sałata (jasna strasznie), a drugiego kumpla brązowa. Wszystkie pochodziły z tego samego kokonu.

Uprawnienia umieszczania postów