Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: trzeba mieć licencje lub pozwolenie na sprzedaż świerszczy??

zere
    Guest

trzeba mieć licencje lub pozwolenie na sprzedaż świerszczy??

pytanie tak jak w temacie!! albo jakie mogą być konsekwencje przy sprzedaży bez zezwolenia??
    czy ktoś się już spotkał z jakomś karą za sprzedaż świerszczy??
    rozchodzi mi się tak o 2500-3500 tygodniowo sztuk na sprzedaż??
    i ostatnie pytanie, jaki gatunek świerszcza najbardziej się opłaca hodować do sprzedaży oraz czy na to jest zbyt(czy łatwo sprzedać 3500 sztuk świerszczy tygodniowo)??
    mam zamiar zrobić dużą hodowle karmową, i wiem że oprócz pająków do wykarmienia zostanie mi tego sporo i niewiem czy można się pozbyć tego w legalny sposób, oczywiście za drobną opłatą 10 gr za sztuke.a wiem że tego może być z 2500 sztuk tygodniowo.myśle że popyt na to by się jakiś znalazł!??
    POMÓŻCIE MI, BŁAGAM!!!

Re: trzeba mieć licencje lub pozwolenie na sprzedaż świerszc

zadnej licencji raczej nie trzeba.

Jezeli juz to Urzad Skarbowy moze sie przyczepic, bo raczej nie bedziesz odprowadzal podatku i innych oplat.

3500 szt w tgodniu po 20gr to 2800 w miesiącu
    a to całkiem spora kwota nawet dla Urzędu Skarbowego
    Jak chcesz to robić oficjalnie to musisz mieć firmę i płacić podatki
    Może na początek ryczałt - nie wiem jak z VAT
    Nie wiem jak tu się ma sprawa ZUS-u - czy musiał byś płacić składkę w pełnej kwocie.

W najgorszej opcji to
    - 22% VAT
    - 19% podatek dochodowy
    - 700 ZUS
    Po szybkim obliczeniu zostaje ci 1300 ( jak by dokładnie wyliczyć to będzie trochę więcej)
    Koszty utrzymania (jak masz pomieszczenie to za free) to najwieksze : prąd - możez chyba założyć max 200zł przy tak duzej hodowli.
    No i coś tam jeszcze
    (oczywiście prąd karmę itd możesz odliczyć od podatku i wtedy płacisz go troszkę mniej.

Adam

Kunoichi
    Guest

Re: trzeba mieć licencje lub pozwolenie na sprzedaż świerszczy??

wybaczcie moje ewentualnie glupie pytanie - moze sie nieznam

ale czy nietrzeba byc pelnoletnim>? hociaz mu nieduzo brakuje

zere
    Guest

ostatnie pytanie, jaki gatunek świerszcza najbardziej się opłaca hodować do sprzedaży oraz czy na to jest zbyt(czy łatwo sprzedać 3500 sztuk świerszczy tygodniowo)??
    mam zamiar zrobić dużą hodowle karmową, i wiem że oprócz pająków do wykarmienia zostanie mi tego sporo i niewiem czy można się pozbyć tego w legalny sposób, oczywiście za drobną opłatą 10 gr za sztuke.a wiem że tego może być z 2500 sztuk tygodniowo.myśle że popyt na to by się jakiś znalazł!??
    POMÓŻCIE MI, BŁAGAM!!!

jeszcze na te pytania prosił bym o odpowiedzi!!

chyba trza być

A wiesz ze jestes w stanie tyle wyhodowac?Myslisz ze to takie proste?Zbyt to znajdziesz napewno,tylko swierszczy moze ci zabraknąc.

adamos, wychodzi tego 700 zł a nie 2800 wiec nic by mu nie zostalo, wrecz by doplacil do tego :]

razy 4-ry tygodnie = 2800

Taką działalność trudno zakwalifikować do spisu przewidzianych dzialalnosci wzgledem nr KW-cos tam. Jesli gdzies juz pracujesz zakładając działalnosc płacisz dodatkowo tylko zdrowotne ok150zł bo Twoj pracodawca pałaci juz za Ciebie zus.Ale zastanawiam się nad tym czy nie powinienes płacic mniejszego podatku krus jak rolnicy ( przeciez jestes hodowca hehe). Najlepszym rozwiązaniem jest przejsc sie do urzedu skarbowego i zapytac, i poprosic na pismie interpretacje. Wtedy jak zastosujesz sie do wskazowek na pismie od urzedu, nawet jesli beda niezgodne z prawem- a to sie zdaza- nie ponosisz zadnych konsekwencji prawnych. Ale by tyle wyhodowac to mi sie w glowie nie miesci. By to nakarmic to braknie Ci dnia-nie mowiac o pakowaniu i liczeniu. Pozdrawiam Rav.

Uprawnienia umieszczania postów