Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: sphodromantis czy hierodula??

tomash_k
    Guest

sphodromantis czy hierodula??

Tak więc.. dośc niespodziewanie zostalem posiadaczem modliszki L4 (tyle o niej wiem). Nie potrafię odróżnić czy to Hierodula membranacea , czy Sphodromantis sp.
    Dopiero co zacząłem moją przygodę z modliszkami. Oto jej opis: prawie cała zielona, brązowa na głowie powyżej i pomiędzy oczami, brązowe plamki na spodniej stronie nasady odnóży. Bardzo ruchliwa.
    Z góry dzięki za odpowiedzi.

piteer
    Guest

Re: sphodromantis czy hierodula??

hhmmm
    musisz dac fotke
    poszukaj w necie fotek obu gatunkow i sam stwierdz...

elcamino
    Guest

Proponuje zarzucić nazwę w google i samemu sprawdzić.
    Ja miałem problem z nazwą swojej modliszki ale ja zupełnie nie wiedziałem co to za jedna, zrobiłem zdjęcia i wysłałem je tutaj, tylko dzięki pomocy internautów udało mi się określic ta nazwę, za co pragnę jeszcze raz serdecznie podziękować wszystkim którzy mi pomogli.
    A Twój problem nazywa się LENISTWO i nie ma usprawiedliwienia na to że chcesz żeby ktoś wykonał za Ciebie taką prostą robotę.
    Pozdrawiam Andrzej

tomash_k
    Guest

yhm... mam jej zdjęcia ale jakość jest zbyw słaba, tzn nie mam aż tak dobrego makro żeby ją uwiecznic ze szczegolami, w przypadku np. ptasznikow nie mam takiego problemu... juz szukalem fotek, ale nie pomogly mi nic a nic bo oba gatunki są do siebie bardzo podobne, roznia sie tylko podobno nieznacznie wielkoscia i 'bruzdą' na glowie ktorej nie umiem rozpoznac, echh poszukam jeszcze raz

Hari
    Guest

jezell jest skoczna, szybka i chce uciekac odrazu z pojemnika, to mozliwe ze Hierodula, bo one tak sie zachowuja, ale to tylko przypuszczenie.

PULSAR
    Guest

HAri - wszystkie mlode tak sie zachowuja.
    Gdzie kupiles ta modliszke, nie ode mnie czasem w Swietochlowicach?

Hari
    Guest

Porownalem mlode S.g z H.m i roznica byla naprawde znaczna.

tomash_k
    Guest

Modliszki nie kupilem w swietochlowicach, jest b.ruchliwa i skacze, podczas polowania nie czeka na ofiarę tylko aktywnie poluje. Zobaczylem wiecej fotek i wydaje mi sie ze to hierodula.

M_a_X
    Guest

S. gastrice można odrużnić od H. membranacea po głowie tzn S. gastrica ma charakterystycznie wypukłą głowę między oczami. H. membranacea jest tylko koloru zielonego niezależnie od warunków życia.

Uprawnienia umieszczania postów