Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: dziwna śmierc

Predator
    Guest

Re: dziwna śmierc

Czemu nie wolno mączniakami?? ja swoje gastrice karmiłem praktycznie i larwami i imago i nic im nei było (fakt, zdechły, ale to chyba nie od tego, chociaż jakby sie teraz zastanowić...)

PULSAR
    Guest

Maczniaki (larwy) zawieraja prawie wylacznie tluszcz, oczywiscie takze odrobine chityny. Mozna je zastosowac chyba tylko w krytycznej sytuacji, kiedy brak zastepczego pokarmu. Niekiedy chityna maczniakow jest niebezpieczna - moze uszkodzic aparat gebowy delikatniejszych modliszek. Tyczy sie to zwlaszcza zoophobasów - tych tzw. "supermaczniakow".
    Chrzaszczami juz predzej mozna karmic, ale tez nie polecam.

Pinki maja podobny, ale jeszcze gorszy sklad, poza tym miotajac sie moga uszkodzic odnoza chwytne modliszki. Tych to juz stanowczo nie polecam.
    Zreszta jaki sens karmic modliszki pinkami, kiedy mozna je przeobrazic w muchy, ktore posiadaja duzo chityny i inne wartosci odzywcze ODPOWIEDNIE dla modliszek?

szaryprorok
    Guest

wsumie to jeśli chodzi o moczniaki-to "bezpieczne"-jeśli chodzi o twardość są po wylince-czyli jak są białe-wtedy niema szans-by sobie pyszczek modlicha rozwaliła...a tak wogule-to jeśli chodzi o żarcie-to już czytałem tyle o tym co szkodzi wg. różnych ludzi-że właściwie to niema żadnego bezpiecznego pokarmu...no-może żeczywiście-o muchach jest mniej "negatywów"w necie-ale one śmierdzą jakby zdechł pies:P....a jeśli chodzi o mole woskowe-to moje pseudocreobotry po nich żygały wielokrotnie-naszczęście przeżyły-ale ogulnie-to niejest chyba najleprza karma-bo te larwy jak zrzerają wosk i potem je zżera modliszka to niejest w stanie przetrawić...najmniej zraziłem się do świerszczy bananowych-bo domowe i śródziemnomorskie(z nimi jest jak z cheroiną-albo trafisz dobrą,albo cie od niej trafi szlag(jedną pseudocreobotre walbergii trafił:/)-lubie dawać przykłady działające na wyobraźnię:P)....a bananowe są leprzej jakości-może dlatego że niejedzą syfu-tylko to co przypomina bardziej jedzenie..a może maj ąpoprostu wiencej witamin czy czegoś tam...tak czy siak polecam tę karmę-łatwą do rozmnożenia i wogule spoko.....pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów