Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: kokon mantis religiosy

Mieszany widok

Viruus
    Guest

kokon mantis religiosy

Mam pytanie odnośnie kokonu już kiedyś pisałem posta o tym że znalazłem modliszke w bagażniku kiedy wrociłem z wakacji no i po tych 3 miesiącach życia w osamotnieniu złożyła kokon czy jest możliwe ze została zapłodniona na wolności i trzymała tak długo kokon ? a dziwne jest też to ze uciekła mi 2 dni temu a wczoraj ją znalazłem włożyłem do terrarium no i dziś rano zobaczyłem kokon w nim.

Viruus
    Guest

Re: kokon mantis religiosy

i jeszcze mam pytanko ile sie kokon rozwija i jeśli nie bedzie zapłodniony to kiedy to zobacze i co zrobić.

dominik1
    Guest

czy ta modliszka jak ją przywiozłes była już dorosła tj. czy miała skrzydła?

Viruus
    Guest

taak miała skrzydła i nie przechodziła u mnie żadnej wylinki pewien sprzedawca w sklepie stwierdził ze duze prawdopodobieństwo jest ze została już zapłodniona na wolności a z tego co tutaj wyczytałem to wnioskuje ze jak raz została zapłodniona to może składać kokony zapłodnione do końca? i troche jestem zdezorientowany kokon jest przyczepiony do gałęzi. Nie wiem czy musze jakoś specjalnie zadbac o niego ? mam spore terrarium 50/30/30 podłoże torf. Jedna gałąż i ostatnio wyrzuciłem 2 roślinki w celu zakupienia nowych.

Viruus
    Guest

prosze o pomoc

Viruus
    Guest

napisze ktos :> ?

mantid
    Guest

Wyjmij kokon z terrarium i przełóż go do pudełka z lekko wilgotnym torfem, Wstaw na 5-6 tygodni gdzies, gdzie panuje niska temperatura rzedu 8-12 stopni, potem wstaw z powrotem do ciepla i podnies wilgotnosc.

Viruus
    Guest

witam wiesz co wolabym nie kombinowac kokon jest mocno tak mi sie wydaje do galezi przymocowany : > a raczej kijka no i kijek jest spory i ma rozwidlenia i wogule to bym musial go jakos odrywac: >wiec wole nie kombinowac niech tak zostanie chodzi mi teraz odnosnie mojego pytania czy jest mozliwe ze tyle trzymala zaplodniony no i wogule wystarczy przeczytac 1 - 2 post i chyba 3 . thx za odpowiedzi

dominik1
    Guest

słuchaj nie można powiedziec ze na 100% jest zapłodniony ale wież mi możesz sie spodziewać ze tak , przynajmniej zazwyczaj tak jest

Viruus
    Guest

może podasz gadu gadu ? dzieki za odp

Uprawnienia umieszczania postów