-
-
Re: preparowanie modliszek
Wydaje mi się, że nie musisz aż tak dokładnie czyścic wnętrza odwłoka. Wybebesz ją. Delikatnie przemyj spirytusem i włóż do środka wcześniej przygotowany tampon z waty odpowiedniej wielkości. Tampon może być nasączony spirytusem. Po rozpięciu susz przez 3-4 godziny w temperaturze 50 stopni (np. na kaloryferze, lub w piekarniku z termoobiegiem).
Generalnie i tak zawsze są kłopoty, a porządne spreparowanie grubej modliszki to duża sztuka. Jeśli udało Ci się zrobić kilka ładnych preparatów to nie jest źle.
-
JA ostatnio zaczalem sie z tym bawic. Po rozpieciu modliszke (zwykle ze 2-3 dni po zgonie) kladlem do piekarnika do 50 C, wlaczalem na 15 minut i po wylaczeniu zostawialem owady wewnatrz do nastepnego dnia. Odwlokow nie bebeszylem
Swietnie zasuszyla sie pseudocreobotra, zero utraty kolorow, podobnie samce paradoxy i deroplatys dessicata.
Niedawno w ten sposob ususzylem samice dessicata (2 sesje po 15 minut) i na razie lezy w gablocie i nie stracila kolorow ani odwlok nie gnije (nie usuwalem wnetrznosci). Odwlok jest twardy i zobaczymy, na razie nie wydaje sie zeby mial sie psuc. Zobaczymy. Kolory tez pozostaly zblizone do naturalnych.
-
Małe gatunki susze w temperaturze ciut wyższej od pokojowej (około 30 stopni). Rozpinam od razu po zgonie.
-
-
Można zakleić, a rozcinać najlepiej od tej strony, od której nie bedzie widac po rozłożeniu skrzydeł. Standardowo rozklada się skrzydła z prawej strony.
-
no wlasnie jedna tak zrobilem ,a innym rozkladalem obie pary skrzydelek... ale chyba lepiej jedne zostawiac
moim bledem pierwszym bylo tez nie zabezpieczenie skrzydelek przedpowyginaniem w czasie wysychania... ale czlowiek uczy sie na bledach
-
wiem że to offtopic ale traktowac tak modliszego przyjaciela.......?
-
My mowimy o preparacji po smierci owada...
-
Uprawnienia umieszczania postów