-
Re: dziwne zdarzenie
to nie wiem co to, musisz dac zdjecie bez tego nie da rady, wymiary prawie o niczym nie mowia
-
hmm a wyglada tak-? (Zdjecie z www.modliszki.com). Pasuje orzmiarem i wygladem do opisywanej przez ciebie, jak to nie taka to musisz sie postarac o zdjecie
-
Według mnie jak ma biale kropki na skrzydlach to jet to sphodromantis gastrica.
-
po pierwsze, za male na gastrice. Po drugie jak szukalem zdjec gastricy to zadna nie miala plamek na skrzydlach. Najbardziej przypomina z opisu Creobroter pictipennis ( to drugie zdjecie)
-
eeee.. pictiopenis i 5 cm....
hmmm czy ty miales kiedys ten gatunek?
samica osiaga 3,5 cm i niejest CALA ZIELONA! i ma charakterystyczne oczy dla rodziny hymenopodiae...
to ew. to jest jakas sphodromanis zapewne...
okreslmy to jako sphodromantis sp.
-
poczekajcie kilka dni bo jeszcze nim je wywołam to trochę potrwa ok?
-
No własnie, piteer ma racje to nie jest picitipens. Mam sphodromantis sp. i mozliwe ze jest to ona lub gastrica poniewaz gastrica MA biale plamki na skrzydlach.
-
moze to byc jakis Sphodromantis ale gastrica NA PEWNO to NIE JEST bo na gastrice to ta modliszka jest za mala. PilotHawk, moze zmierz ja dokladnie bo moze sie okazac zze ma nie 5 ale 7 cm i juz by mogla byc gastrica a co do bialych plamek to fakt, pomylilem sie, na zdjeciach ktore widzialem plamki byly niewidoczne.
-
u niej bardzio te plamki są widoczne i chyba jednak źle zmierzyłem bo ma 7,3cm.Ale czy Sphodromantis gastrica może być taka mała i składać tak mały kokon (ootkę) o rozmiarach 2,5cm na 1,5?I jak ktoś wie to ile gdzieś z tego kokonu by się modliszek wykluło?
-
kokon maly bo moze malo jesc dawales, bywaja takie... a 7 cm to pewnie gastrica
Uprawnienia umieszczania postów