-
do Mr mantid
Panie mantid bez obrazy może nie umiem sie obsługiwac stroną modliszki.com ale znalezienie czego kolwiek na tej stronie drażni mnie szukam czegos o danej modliszcze a tu najpierw trzeba połowe faq przeczytac zeby cos się dowiedzieć nieraz wolałem wpisać nazwe modliszki w google i szukac po stronach obco języcznych niż na www.modliszki.com niewiem ale powinno to byc jakos lepiej poukładane zawsze wszyscy wszystkich odsyłają tam a ja jak tam wchodze to dostaje oczo pląsu i takie jest zdanie ki9lku z moich znajomych potrzebuje konkretnej informacji i nie moge jej nigdy tam znaleźć
-
Re: do Mr mantid
no cóż struktura strony chyba dużo bardziej przejrzysta byc nie może, zakładamy ze osoby korzystajace z tej strony mają chociaz minimum wiedzy o taksonomii.
Co do oczoplasu to wydaje mi się ze wystrój graficzny jest dosyc stonowany.. Jezeli szukasz informacji o danej modliszce w Faq to ich raczej nie znajdziesz od tego sa opisy.
-
dominik1 moze zeczywiscie nie umiesz sie ta strona posługiwac bo mnie zawsze sie wydawało ze jest to stronka najbardziej kompetentna ze wszystkich ktore znam a jej architektura jest w zupełnosci czytelna. chociarz mogłoby sioe na niej znajdowac troche wiecej informacji na temat własnie anatomii czy obserwacji polowych modliszek. ale mam nadzieje ze to dopiero poczatek i strona ta bedzei sie cały czes rozbudowywała. ale generalnie system informacji polegajacy na opisie poszczególnych rodzin z wyszczególnieneim niektórych co bardziej charakterystycznych gatunków jest moim zdaniem bardzo dobry w przeciwienstwie do wypisywania tzw. caresheets kazdego gatunku hodowanego przez danego hodowce. (zreszta wiele informacji tam zawartych to kompletna bzdura).
pozdrawiam
-
Re: Master
Z doświadczenia wiem, że chcąć znaleźć jakąś konkretną informację muszę przeszukiwać praktycznie całe opisy. W momencie, kiedy już zapamiętam systematykę, prawdopodobnie będę również pamiętał wszystkie potrzebne mi informacje, więc nie będę musiał zaglądać na stronę. Efekt - teraz, kiedy by mi się przydałą, jest niewygodna. Jak już będzie wygodna - nie będzie mi potrzebna.
Kto nie wierzy, że wcale nie jest łatwo z tych materiałów korzystać, niech poszuka informacji o liczbie wylinek gastricy.
Graficznie jest OK, opisy rodzin są OK (a zdjęcie gastricy robiącej kokon - super , ale kilka rzeczy można poprawić. Na przykład dołożyć linki do informacji o najpopularniejszych gatunkach, żeby nie trzeba było czytać całego tekstu chcąc coś sprawdzić. Albo i tabelka - nazwa, liczba wylinek, przeciętny rozmiar - i jednak jakieś informacje o warunkach hodowli. Może nie dla każdego gatunku z osobna, ale przynajmniej na zasadzie:
Sphodromantis sp. - bla bla bla...
Innamodliszka sp. - tru tu tu
itd.
Zdrówko,
Borek
-
Re: Master
Dobra postaramy sie poprawic odnosniki.
Co do warunków hodowli to umówmy sie ze nie ma to az takiego znaczenia... A systematyki warto się uczyć - zamierzamy ją uzupełnić.
-
no tak ale w naszej chodowli jest taaaaaak duuuuużo ze spokojnie oprócz opisów całej rodziny można jeszcze dodawać poszczególne opisy modliszek jjestem licealistą i jakoś mnie tam nie uczą tego która modliszka gdzie należy a co do literatuty to ja niewiem nawet gdzie coś takiego można dostać Tj. książka o terrarystyce oprucz "encyklopedi terrararystyki" E.B. w której o modliszkach jest wielkie g___o zresztą jak o wszystkim kilka ciekawych wiadomości o pająkach i troche podstaw o gadach
-
wydaje mi się, ze jesli bedziesz polegal wylacznie na wiedzy zdobytej w szkole to w zadnej dziedzinie nie zablysniesz. We wstepie do opisów gatunków napisalismy wyraznie dlaczego podajemy zbiorcze opisy i bedziemy sie tego bezwzglednie trzymac.
Dzisiaj opracowalem spis rodzajów modliszek (oczywiscie, poki co tylko tych, które spotykane są w hodowlach, a w zasadzie tych, które mielismy my) z zaznaczona przynaleznoscią do rodzin. Mysle ze to rozwiaze wszelkie watpliwosci i ułatwi korzystanie z opisów.
Postaram sie uploadowac to w weekend. Oprocz tego opracowana jest nowa wersja FAQ z podziałem na kategorie zagadnien i odpowiedziami na kilka dodatkowych pytań.
Uprawnienia umieszczania postów