Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: JAK JUŻ TEMAT CZYTASZ TO WEJDŹ TU

katola
    Guest

JAK JUŻ TEMAT CZYTASZ TO WEJDŹ TU

zna ktos stronke na ktorej są zdięcia przedstawiajace poszczególne L modliszki gwinejskiej?
    napiszcie nie a jak znacie to adresik.
    nie zostawiajcie puste miejsce bo nie wiem czy ktoś wogóle wchodził.napiszcie byle co

dominik1
    Guest

Re: JAK JUŻ TEMAT CZYTASZ TO WEJDŹ TU

widzisz tą liczbe w nawiasie ??? koło tematu ! mówi ona ile razy był odwiedzany ten temat

piteer
    Guest

wpisz w www.google.pl w grafice sphodromantis gastrica napewno znajdziesz takie fotki

katola
    Guest

takie rzeczy to ja wiem piteer ale chodzi mi o konkretną stronke jak w google wpisze to raczej znajdzie mi niepowiązane ze soboą fotki!!!

m.borkowski
    Guest

Nie znajdziesz takich zdjęć, bo kolejne stadia larwalne zbyt mało się różnią. Konia z rzędem temu, kto odróżni L4 od L5 albo L5 od L6 - nawet rozmiar nie pomoże, bo w zależności od karmienia i osobnika jedne są trochę mniejsze, drugie większe.

Zdrówko,
    Borek

dominik1
    Guest

panie m borkowski niewiem czemu ale ja bez problemu odróżniam modliszki l1-2-3-4-5-6-7...moim zdaniem one się różnią i to bardzo tu niema znaczenia karmienie odwłok moze być gruby bądz chudy one się róznią wielkością głowy lub tułowia a akurat l5 od l6 różni sie ogromnie modliszki rosną za każdą swoją wylinką o połowe swojej długości

m.borkowski
    Guest

OK, może i umiesz odróżnić - ile wylinek zostało do imago:

http://www.bpp.com.pl/gastrica/malec3.jpg

A co do reszty Twojego listu:

1. Od kiedy to karmienie wpływa wyłącznie na grubość odwłoka? Lepiej karmiona modliszka będzie jako imago większa, niż źle karmiona; tak samo jest z każdym jednym zwierzęciem. Grubość odwłoka określa co najwyżej sytość modliszki w danej chwili.

2. Modliszki po każdej wylince rosną - tu się zgadzamy. Na pewno mniej niż o połowę, to po pierwsze (modliszka która po wykluciu ma mniej więcej 1 cm, po 10 wylinkach miałaby ponad pół metra). Po drugie, wzrost na pewno nie jest równomierny. Po trzecie wreszcie, gdyby tempo wzrostu było tak jednoznaczne, jak piszesz, nie byłoby Gaussowskiego rozrzutu wielkości osobników dorosłych - a jest.

Zdrówko,
    Borek

P.S. Liczba koło tematu nie mówi, ile razy był odwiedzany, tylko ile odpowiedzi zostało napisanych. Drobna różnica...

dominik1
    Guest

nieobchodzi mnie co sądzisz ale to ze mówisz ze nieda sie rozpoznać która to wylinka albo niewiedać różnicy między l1 a l2 czy tam dalej to totalna bzdura popatrz jak wygląda l1 a potem na l2 i niewiedzisz roznicy??? według twojej teori sorki niewiem gdzie widziałeś l1 gastriczki o wielkości 1cm moje l1 nigdy nie są wieksze niż 5mm l1-5mm l2-7-7,5mm l3- 1cm l4-1,5cm l5-2,1-2,2cm l6-3cm l7- 4,5 l8 6.5 l9- 10cm tak wyglądają moje poszczególne modliszki i nie uwierzysz pewnie ,ale zadna z nich niema pół metra

katola
    Guest

w tym przypadku muszę cie poprzeć dominik m.borowski nie ma racji.
    A moja modliszka jest L2 a ma już 70 cm.hhahaha. pozdrówka

m.borkowski
    Guest

Po pierwsze, nie odpowiedziałeś na pytanie o wylinkę modliszki ze zdjęcia.

Po drugie, to, co napisałem, wynika z prostych rachunków na poziomie szkoły podstawowej. 1.5^10 = 57.66, więc po 10 wylinkach modliszka rosnąca za każdym razem o 50% musiałaby urosnąć blisko 58 razy. Nawet, gdyby zaczynała mając 5 mm jak piszesz, po 10 wylinkach miałaby 25 cm.

Żeby po 10 wylinkach mieć 10 cm, modliszka startująca z 5 mm musi rosnąć o 30% (to są już trochę bardziej zaawansowane rachunki, powiedzmy na poziomie liceum).

Zdrówko,
    Borek

Uprawnienia umieszczania postów