-
Modliszka chińska
Mam kilka pytań odnośnie tych modliszek, nigdzie nie mogłem znaleźć dobrego artykuły o nich(nie wiem czemu wszędzie są pomijane) mam 3szt L-1. Czy łatwo jest u nich rozróżnić płeć? I czy ma jakieś specjalne wymagania dotyczące hodowli? I prosił bym o kilka słow co dokladnie zrobić z ich kokonem? (czy jakoś naświetlać czy coś)
-
Re: Modliszka chińska
co to jest za gatunek?...
-
Tenodera aridifolia sinensis
-
Te modliszki sa bardzo latwe w hodowli tak jak podliszki z rodzajow Spodromantis i Hierodula.Male przechowuj do L2 w pojemniczkach po kliszach lub innym pojemniku o tej samej miejwiecej wielkosci.Karm swoje modliszki L1 muszkami owocowymi lub skoczonkami.Beda sie interesowac tym pokarmem do L3- L4.Wtedy przestaw je na muchy,motyle,swierszcze,larwy macznika mlynarka.Mozesz je tez karmic [osami, pszczolami i trzmielami] ale musisz najpierw troche zmiazdzyc im odwlok zeby nie urzyly rzadla do zabicia naszej modliszki, co moze sie zdarzyc.Gdy sa one L3-L4 mozna je przelorzyc do wiekrzego pojemnika ktory jest przynajmniej dwa razy wyzszy niz calkowita dlugosc modliszki.Samiczki dorastaja do 85-100mm o czym moglem przekonac sie na wlasnej samiczce.Zas samce osiagaja 85-95mm dlugosci.Mozna je trzymac w temperaturze 20-30 C i wilgotnosci 60-70%.Jerzeli chcesz by twoje male modliszki mialy stale dobra wilgotnosc wloz do srodka reczniczek papierowy i zros go delikatnie nie spryskujac malej modliszki.Samiczka sklada srednio 5 oetek z ktorych sie wylega 125-400 nimf po 5-6 tygodniach w temperaturze 25 C i przy zachowaniu trzykrotnego spryskiwania w tygodniu.Kokony osiagaja ok. 35mm dlugosci.U tych modliszek moze zachodzic partenogeza.
-
uważaj zeby nei miał za sucho bo będą miały problemy z wylinką. musza miec lekko podwyzszona wilgtnosc, tak około 65-70%. mi kilka padło bo tego na poczatku nie dopilnowałem.
-
O ile pamietam, kokony trzeba zimowac. Ona ma podobne wymagania klimatyczne jak religiosa, w USA obie wystepuja na tych samych obszarach (zawleczone zreszta).
Zdrowko,
Borek
-
Partenogeneza u nich nie zachodzi. Zimowanie nie jest konieczne - zlaezy skąd pochodzą osobniki rodzicielskie.
-
Rodzice moich pochodzą z chin, hodowca mnie zapewnił że nie trzeba zimować. Czy trzeba czy nie zalezy tylko od tego skąd są rodzice.
Uprawnienia umieszczania postów