Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Jaki to gatunek?

Skylight
    Guest

Jaki to gatunek?

Witam!
    Ostatnio przywieziono mi modliszkę z Chorwacji. Ma ok. 2,5 cm, jest jasno brązowa, ma skrzydła (troszkę jaśniejsze niż reszta ciała) sięgające za koniec odwłoka i prawdopodobnie jest samcem... Jaki to gatunek (m. religiosa?) i czy to normalne, że jest taka malutka? Hoduję h. membranaceę i różnica wymiarów była dla mnie lekkim szokiem
    Pozdrawiam!

kudlaty
    Guest

Re: Jaki to gatunek?

Wiele gatunków modliszek ma takie rozmiary.
    Ten który opisujesz to prawdopodobnie Ameles(samiec) ale bez zdjęcia nie da się powiedzieć na 100%.

mantid
    Guest

Albo samiec Iris oratoria

Skylight
    Guest

Niestety nie mam aparatu cyfrowego, więc zdjęć nie będzie... M. religiosa jest większa? Możecie podać mi jakieś strony z dobrymi zdjęciami tych modliszek - może wtedy rozpoznam? Czy wymagają szczególnej opieki? I jak brzmi pełna nazwa Ameles ... ?
    Pozdrawiam!

kudlaty
    Guest

najlepsza strona ze zdjęciami to www.terra-typica.ch (species database => database => enter mantodea => browse the base => show matching organisms) - nawigacja po tej stronie może wydać się na początku skomplikowana

religiosa jest zdecydowanie większa...(o jakieś 3 cm/samiec)

amelesów jest sporo i trudno stwierdzić którym miałby być twój samiec (najłatwiej je rozróżnić po budowie samicy)

sprawdź też zdjęcia Iris oratoria i Rivetina balcanica(tu chyba jeszcze nie ma zdjęć samców)

Skylight
    Guest

Przejrzałem te zdjęcia i nie jestem w stanie powiedzieć, która to modliszka... Może Ameles heldreichi, spallanzania, albo Rivetina balcanica, ale w przypadku dwóch ostatnich nie ma zdjęć samców. Jeśli kiedyś uda mi się zrobić mu zdjęcia to umieszczę je na forum.
    Dzięki za pomoc!

Uprawnienia umieszczania postów