-
Ile jest wart ta modliszka i czy jest dostępna????
Gatunek: <font color=red>Pseudocreobotra Wahlbergii !!! !!! !!! </font>
Tak jak w temacie ile jets ona wart i czy jets dostępna na polskim rynku????
Mam parke przed ostatnią wylinką niedługo będę dopuszczał.
I czy ma ktos jej opis???
Pozdro i dzięki za odpowiedzi.
-
Re: Ile jest wart ta modliszka i czy jest dostępna????
PROSZE PILNIE MI SA PODSZEBNE ODPOWIEDZI !!! !!!
-
chciałbym jeszcze się zapytac jak pakować modliszki do podrózy prosze treścoiwe odpowiedzi.
-
Na Polskim rynku niestety nie wiem ile jest warta.Ale moim zdaniem bedzie troche drozsza niz P.ocellata.Pseudocreobotra Wahlbergii dorasta do 40-80 mm i ma tulow , ktorego szerokosc jest wieksza niz dlugosz.Trzymam swoja samiczke w temperaturze 26-30 C.Wilgotnosc powinna wynosic okolo 65-80 procent.Swoja samiczke karmie molami woskowymi, muchami,macznikami,motylami i swierszczami.Osobniki tego gatunku osiagaja dojrzalosc pluciowa po 2-3 tygodniach po ostatniej wylince.Samice zyja 4-5 miesiecy tymczasem samce okolo 6 tygodni jak moglem sie przekonac na swoich obserwacji tego gatunku.Moja samiczka zlozyla pierwsza oetke po 35 dniach od ostatniej wylinki .Przetrzymuje go w temperaturze 25-30 C i wilgotnosci 60- 80 procent.Ma on kolor ciemno brazowy i wymiary 50x5x5mm i splaszczony ksztalt. Mlode powinny sie wykluc po okolo 6 tygodniach.Co do transportu modliszek wiem tylko to ze zawsze sa do mnie przesylane w kartonowym pudle w ktorym modliszki sa w jeszcze mniejszych pojemniczkach przytwierdzone tasma samo przylepna do scian.Ktore sa dwa razy wyzsze niz modliszka i powinny miec kilka otworkow zeby modliszka miala podczas transportu czym oddychac.Co do terrarium i proby godow tej modliszki zobacz na tej stronie.Udanej hodowli i posoiadania duzej liczby malych modliszek Wlodek.
-
Powinna kosztować tyle co ocellata(bardzo podobne gatunki)....
-
hahahaha osiągają 80 mm?? dobre
odiągają do 50 mm-jak ma 50 samica to jest jusz duża
(czy napewno masz walhbergi? bo na polskim rynkui one są raczej niedostępne-moze twój gat. to p.ocellata?)
-
opis jest na naszej stronie www.modliszki.com
co do tych 80 mm to drobna przesada. Wartosc jest kwestia malo wymierną, ale na Zachodzie modliszki tego gatunku kosztuja tyle co P. ocellata.
-
piteer - metuchen pisze z drugiej strony Atlantyku ![Smile](images/smilies/smile.png)
Pozdrawiam,
Borek
-
Co do wielkosci tej modliszki skorzystalem z ksiazki ENCYKLOPEDIA TERRARYSTYKI pana Eugene Bruins.Tez mi sie wydaje ze to nie mozliwe zeby niektore osobnikitego tego gatunku osiagaly az 80mm dlugosci.Moja samiczka ma 53mm.A co do gatunku na pewno jest to P.wahlbergii poniewaz jest szersza niz P.ocellata, wieksza, jej oczko na skrzydlach jest bardziej szerokie.A w dodatku nigdy nie spotkalem w USA hodowcy modliszek ktory , oferowal by ten gatunek.Do uslyszenia Wlodek.
-
no cóż w niektórych książkach tak piszą
co do gatunku to było pytanie do encisa bo u nas w polsce jest ciężko dostać p. walhbergi
Uprawnienia umieszczania postów