witam. będąc bardzo poczatkującym hodowcą, właściwie na razie tylko hodowcą w zamierzeniu na razie, chciałabym spytać od czego powinnam zacząć?
1. czy najpierw powinnam kupić/wykonać terrarium dla modliszki? czy nadaje sie do tego dość gruba, przeźroczysta, palstikowa płyta? czym kleić scianki? czy lepszym rozwiąznaiem jest zamówienie szklanego pojemnika w odpowiednim rozmiarze? nie wiem w jakim rozmiarze będzie zakupiona przeze mnie modliszka a wiem że dla małej nie trzeba dużego pojemnika.
2. gdzie powinnam ustawić takie terrarium? czy dobrym rozwiązaniem będzie ustawienie go na oknie?
3. jedzenie dla modliszki. czy powinnam wcześneij założyc hodowlę "karmową", tak aby przybyła modliszka miała co jeść od razu jak ze mną zamieszka czy zaczekać aż zakupie owada i wtedy martwić się o jedzenie? czy wraz z nim bedę mogła od razu kupić jedzenie? obawiam się, że w moim mieście moge mieć problemy ze znalezieniem, odp. pożywienia dlatego wolę zawczasu o tym pomyśleć. jak na razie wogle mam problem z zakupem owada
4. jeżeli nie będe mogła zakupić modliszki w moim mieście to czy dobrym rozwiązaniem jest przesyłka go pocztą z innego miasta. jak te owady znoszą taką podróż?
z góry dziękuje za rozwianie moich wątpliwości. pozdrawiam serdecznie.