Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: znalazłem modliszke w bagażniku

Viruus
    Guest

znalazłem modliszke w bagażniku

Sprawa jest prosta moja siostra wrociła z wakacji z chorwacji i dzisiaj znalazła w bagażniku modliszke. Narazie co do gatunku to wiem tyle że jest zielona ;[ i ma około 6 cm . Niedlugo załącze zdjęcie i byłbym wdzięczny za określenie gatunku. A teraz mam prośbe jakby ktoś mógł by mi powiedzieć / poradzić w co mam wpierwszej kolejności zrobić by zapewnić jej wmiare warunki do czasu kiedy pojade po niezbedne rzeczy ponieważ dzisiaj juz pozamykane. Mam szklane akwarium o wymiarach 50/30/30 i chciałbym ją tam umieścić.

Prosze o rady!! jestem baardzo poczatkujący

piteer
    Guest

Re: znalazłem modliszke w bagażniku

Terrarium sie nadeje (troche zaduże) umieść tam roślinke zrób jakąś wentylacje
    kup świerszcze albo nałap pasikoników i daj jej do jedzenia bo pewnie jest bardzo zmęczona.To może być mantis relligiosa albo iris oratoria (lub jeszcze jeden gat. ale nazwy niepamiętam) . Jeśli ma takie białe oczko z czarną obwódką wewnątrz odnurzy chwytnych jest to mantis religiosa.
    Poszukaj i poczytaj troche opisów tych modliszek.
    Daj jeszcze troche dokładniejsze info o tej modliszce i wrzuć fotke
    pozdrawiam piteer

m.borkowski
    Guest

Tak jak pisze piteer, z jedna uwaga: Mantid kiedys pisal, zeby lepiej nie karmic pasikonikami, bo moga miec nicienie a te moga zaszkodzic modliszce. Ale jak jej zlapiesz jakiegos motyla, bedzie na pewno OK. Ostatnio cieplo i ladnie jest, wiec lata tego talatajstwa ile zechcesz.

Pozdrawiam,
    Borek

Viruus
    Guest

Zjadła 2 ćmy. Niedlugo dostane zdjęcie .

Viruus
    Guest

a podłoze w tera?? jakie najlepsze

piteer
    Guest

Dobrze jest zastosować piasek terrarystyczny lub torf (ale przy torfie musi być dobra wentylacja inaczej bedzie gnić)

piteer
    Guest

aaa....i możesz też zastosować wółkno kokosowe (chociaż wcale niepolecam-strasznie sie w nim swierszcze chowają)

Viruus
    Guest

Kupiłem torf i 2 rodzaje żwiru. Teraz zastanawiam sie nad wyłożeniem tylnej i bocznych scian korkiem . Myśle też nad jakąś roślina.

Viruus
    Guest

Mam nadzieje ze fotke widac . Przepraszam za złą jakość.

Uprawnienia umieszczania postów