Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: czy to mozliwe ze w polsce...

Mieszany widok

redknee
    Guest

czy to mozliwe ze w polsce...

kolega mi dzisiaj powiedzial ze znalazł modliszke ( mantis religiosa ) na łące taką 2,3 cm, zielona

czy to mozliwe ??

chodzi mi o wystepowanie modliszki (woj. małopolskie)

modliszka
    Guest

Re: czy to mozliwe ze w polsce...

Tak.Mantis Religiosa żyją w polsce ale są pod ochroną.

redknee
    Guest

to ze sa pod ochrona to ja wiem, nie jestem az taki glupi :]

m.borkowski
    Guest

I co, myslisz ze gatunek nie wystepujacy Polsce znajduje sie na liscie chronionych?

Pozdrawiam,
    Borek

piteer
    Guest

Ten gat. występuje w polsce mieszkam 10 km od ta,kiego miejsca gdzie właśnie sobie żyją

tomi666
    Guest

chyba nie zrozumieliscie pytanie
    redknee wie, ze religiosa wystepuje w polsce i wie, ze jest pod ochrona, ale mu chodzi czy wystepuje w jego okolicach: "chodzi mi o wystepowanie modliszki (woj. małopolskie)", bo nie chce zostac zrobiony w bambuko przez kumpla.
    ja zyje na polnocy wiec nie mam pojecia, ale moze ktos jest bardziej zorietowany.

Predator
    Guest

Zdaje mi się że występują w małopolsce. Są takie miejsca w kraju, w których religiosy są dosyć pospolite (na tyle, że trudno ich NIE znaleźć gdy się ich tam poszuka). Taki obszary to: okolice Mielca, okolice Stalowa Wola - Tarnobrzeg, bardzo pospolita jest w Kotlinie Sandomierskiej, ma 2-3 satnowiska w polskiej części Pienin. Podobno będzie się stawała w całej polsce coraz liczniejsza!! Aha i żeby nie było że kopiuje czyjeś spostrzeżenia - dane te pochodzą z forum entemologicznego strony www.entomo.bai.pl

malek
    Guest

mieszkam na podkarpaciu - rzeszów a religiose znalazłem w mieszkaniu - samca zasuszonego w wentylacji w kuchni podczas czyszczenia... wpadł wprost do kranu

WaRiaT_1986
    Guest

Ososbiście nigdy nie widziałem i nie słyszałem ,zeby ktoś znalazł modliszke w woj. podlaskim

Encis
    Guest

A żyją w Tarnowie!!!!!!!!

Uprawnienia umieszczania postów