Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: jaka jest różnica...

Mieszany widok

Pshemo
    Guest

jaka jest różnica...

Jaka jest róznica pomiędzy S.gastricą a Hierodula patellifera ?? Mają odwłoki do góry Gastrica ma plamki białe na odwłoku a Hierodula patellifera?? Kurcze chce wiedziec jaką mam modliszke!!! Ale czuje ,że to gastrica jak ja przegladalem kilka set zdjęć to w sumie musi byc to gastrica. Śmieszną sytuacje ma no nie?? Prosze o dokładne omówienie tej różnicy pomiędzy dwoma Modliszkami. Mantid ty wiesz napewnoooo

piteer
    Guest

Re: jaka jest różnica...

www.phasma.prv.pl
    Pisałem opis gastriki i miedzy sphodromantis a hierodulami jest zasadnicza różnica.Sphodromantis mają miedzy oczami wypukłe czoło a hierodule proste i wypukłe oczy!!

Pshemo
    Guest

ops! niezauważyłem brachu dzięki piteer

mantid
    Guest

Widzę ż especjaliści mnie już ubiegli w odpowiedzi... Wpawdzie nie uzurpuje sobie prawa do bycia jedynym i niepodzielnym autorytetem w dziedzinie modliszek, ale:

Rozróżnienie Hierodula i Sphodromantis jest niekiedy bardzo trudne i moze wymagac obserwacji wzmiankowanych przez piteera oczu pod mikroskopem.

Obstawiam ze Twoj gatunek jest to S.gastrica.

Co do opisow na stronie www.phasma.prv.pl to:
    - po pierwsze ich ortografia tudzież gramtyka są brutalnym gwałtem na naszej mowie ojczystej
    - po drugie śmiałe tezy autorów nie mają chyba poparcia w zbyt dlugim doswiadczeniu hodowlanym (niektore opisy pelne sa wierutnych bzdur).

to tyle komentarza z mojej strony...

piteer
    Guest

wiem z ortografią u mnie nienajlepiej ale błędów rzeczowych hyba niepopełniłem lol

Pshemo
    Guest

kurcze ale moja modliszka ma chyba płaskie czoło i wypukłe oczy... ;(;(;( nigdy sie niedowiem. Ale o fotkach pamietam.

piteer
    Guest

jaki ona ma kolor?

PULSAR
    Guest

Hmm, tak sobie mysle ze teraz co 2-3 osoba ma aparat cyfrowy, na pewno ktos ze znajomych by sie trafil... Zrob kilka zdjec (rozne ujecia) a bedziemy mogli Ci pomoc.

Uprawnienia umieszczania postów