Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: dziwny gatunek

lumpi
    Guest

dziwny gatunek

mam zamiar kupić Sphodromantis sp. nie wiem co to za gatunek. spszedawca powiedział mi, że taki istnieje, ale na innym forum powiedziano mi cytję: ,,Pierwszy człon nazwy czyli Sphodromantis jest ok , ale drugi, czyli sp oznacza skrót species co znaczy po angielsku gatunki , więc może się on odnosić do każdego gatunku z rodzaju sphodromantis." Jak to naprawde jest? Czy ktoś ma taki gatunek, albo o nim słyszał.

Szymon_czarodziej
    Guest

Re: dziwny gatunek

sp za nazwa Sphodromantis oznacza ze jest to jakas modliszka z rodzaju Sphodromantis, ale nie wiadomo (z roznych powodow, np komus nie chcialo sie sprawdzic) jaki to gatunek.

mantid
    Guest

sp. - jest skrotem z laciny.

Sphodromantis sp. jest to nieoznaczony gatunek zaliczany do rodzaju Sphodromantis.

Obstawiam, ze u nas w gre wchodzi Sphodromantis gastrica (90%), ewentualnie S. lineola lub S. viridis.

Predator
    Guest

Na pewno tak jak mówi mantid. Może opisz jej wygląd tutaj? Wtedy ci powiemy co to za gatunek dokładnie

kudlaty
    Guest

raczej nie ........

piteer
    Guest

wątpie ze poznasz nimfy sphodromantis (jak tak to jesteś dobry) imago sie da rozróżnić no i może różowopręgą po 6 wyl też idzie rozpoznać

Mimi.
    Guest

Czy wiecie moze co to moze byc za gatunek? Wiem ze jest to gatunek z rodzaju Sphodromantis ale tylko tyle. Pochodzi z Afryki z okolic miasta.... zapomniałem ale brzmiało na afrykę północną lub południową. Modliszki nie sa jeszcze dorosłe ale widac juz że będą większe od S. gastrica. Samce mają kolor "typowo" zielony natomiast samica przed wylinka była kremowo-biała po wylince jest taka kremowa jakby lekko różowawa.
    Mogę zrobić zdjecie jeśli się przyda.

Mimi.
    Guest

zapomniałóem dodać.... na "wewnętrznej stronie" odnóży chwytnych sa czarne oczka ale to chyba typowe dla Sphodromantis?

lumpi
    Guest

moje też mają te oczka (ale to chyba typowe u Sphodromantis) i pochodzą z Egiptu. Dzisiaj je dostałem i nie mogę określić ich za bardzo, bo jedna jest ok. L1- L2, a druga ok. L3.

lumpi
    Guest

aha i dwa oczka na odwłoku bliżej głowy.

Uprawnienia umieszczania postów