-
Re: Gastrica - wielkość L5
Otóż tak naprawdę, to z kokonu wcale nie wychodzi larwa, a prapoczwarka. Także tzw. polskie określenie stadiów rozwojowych modliszek jest bliższe prawdy, jeśli chodzi o ujednolicenie nazewnictwa stadiów rozwojowych u owadów z przeobrażeniem niezupełnym. Np. Prostoskrzydłe, czy też straszyki powłoki prapoczwarkowe opuszczają w momencie klucia się z jaja. Modliszki robią to troszeczkę później...
P.S. Pisałem już o tym wielokrotnie.
-
Pierwsze stadium (L1-prapoczwarka) jest to organizm znajdujący się w jajku w kokonie.
W momencie klucia się modliszki jednocześnie przechodzą 1-wszą wylinkę i wchodzą w drugie stadium(L2). Dopiero wtedy młode owady(po wyschnięciu chityny) zaczynają przypominac dorosłe osobniki.
Pozdrawiam
-
No chyba że tak. W takim razie u straszyków wykluty owad to L2, dobrze wiedzieć, dzięki.
-
To co, zmieniamy to juz oficjalnie? BO teraz przyjelo sie ze wyleg modliszki to L1.Tak jest we wszystkich ogloszeniach, takze moich. W takim razie zmieniam nazewnictwo stadiow, najlepiej wszyscy tak zrobmy. Chociaz stare wydawalo mi sie mniej zagmatwane...
-
Wiem że aj tu do gadania nic nie mam ale moim z daniem to PO CO? żeby bardziej zagmatfać:-/ ? skoro juz się przyjeło...
-
Uprawnienia umieszczania postów