-
Re: Zobaczcie co moja modlich dziś zjadła :]
-
Ja to spotykam co roku jak sobie łazi po drodze. Da się to hodować? Ma ktos jakiegoś linka do warunków itp., albo moze zna? B oto bardzo ładne zwierzątko...
PS Modliszke masz bardzo ładna, pozdrów
-
Hodowla? Jak łazi po drodze, to znaczy że wyszła z drzewa na którym żerowała i szykuje się do zrobienia oprzędu - będzie się przepoczwarzać. Gąsienice żerują w drzewie w środku, tak że ich nie widać, i to nawet kilka lat - więc chyba nie miałbyś z nich wielkiej pociechy.
Pozdrawiam,
Borek
-
Czy ja wiem - hoduje larwy Rohatyńca w pruchnie drzewa i bardzo m isie podobają. Ale mniejsza - w jakic hwarunkach w takim razie się przepoczwarzają? Sprubuje wychodować Imago...
-
Na zdrowy chłopski rozum - jeżeli teraz wychodzą, żeby się przepoczwarzyć, to wystarczą im takie warunki, jakie są na dworzu - zresztą z nazwy wynika, że motyle pojawią się w czerwcu. Jak ją weźmiesz do domu, pewnie przepoczwarzy się znacznie szybciej.
Heinze pisze, że postać dorosła lata od maja do lipca (a może sierpnia? nie chce mi się jeszcze raz iść do drugiego pokoju, żeby sprawdzić). W hodowli gąsienice można karmić chlebem, chudym ciastem i ziemniakami.
Pozdrawiam,
Borek
-
cma by miała około 3.5 - 4 cm. larwy ciem są zazwyczaj ogromne w porównaniu z dorosłą ćmą
Uprawnienia umieszczania postów