Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Słoik?

Mieszany widok

Grochu
    Guest

Słoik?

Planuje kupić sobie modliszkę - w sobote już będzie u mnie. prawdopodobnie będzie to gastrica, bo one są chyba najpopularniejsze w zoologikach, a jade po nią do sąsiedniego miasta, więc pewnie wlaśnie ją będe miał.
    i teraz moje pytanie: czy słoi o średnicy 13 cm i wysokości 18-19 cm bedzie dobrym pojemnikiem hodowlanym dla młodego osobnika? do jakiej wielości moge ewentualnie trzymać modliszkę w takim pojemniku?
    czy ziemia doniczkowa wymieszana z pieskiem bedzie dobrym podlożem?

m.borkowski
    Guest

Re: Słoik?

Podstawowa zasada określająca wysokość "terrarium" mówi, że modliszka do wylinki musi mieć w pionie co najmniej dwa razy więcej miejsca, niż ma długości - tak, żeby mogła się zaczepić i wyleźć głową w dół, nie opierając się o podłoże. W słoiku o wysokości 18 cm nie bałbym się trzymać larwy mniej więcej 7 cm - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale to będzie coś koło L7/8 chyba (oczywiście mam na myśłi gastrice).

Ze średnicą sprawa wygląda inaczej - tu nie ma prostej reguły, ale na zdrowy rozsądek trochę miejsca na ruch modliszka mieć musi (nawet, jak jest mało ruchliwa, to czasem się na spacer wybierze . Na mój rozum 13 cm średnicy gdzieś do L6/7 powinno wystarczyć.

Pozdrawiam,
    Borek

rosea
    Guest

a co do podłoża to może być. modliszkom to nie robi różnicy. ważne aby miała wilgotno :P umiarkowanie wilgotno :P

m.borkowski
    Guest

O podłożu zapomniałem - moje (teraz coś około L5/L6) siedzą w plastikowych pojemnikach bez żadnego podłoża, za to mają w środku spory kawałek zlożonego, wilgotnego ręcznika papierowego (i trochę cienkich gałązek). W następnym tygodniu planuję przeprowadzkę, żeby się nia bać następnych wylinek.

Pozdrawiam,
    Borek

Grochu
    Guest

wielkie dzieki. gastrica przechodzi 9-10 wylinke, o ile się nie mylę?
    czyli starczy mi to prawie do końca. jest dobrze. później poszukam jakiegoś wysokiego fanaboxa, albo jakiegoś walca plastikowego (-;
    wielkie dzięki!

Predator
    Guest

Ej, nei radze mieszać ziemi z pieskiem Moze to zaszkodzic pieskowi Ja trzymam modliszki od L1 bez podłoża tylk oz wacikami na dnie, wszystkie wylinki bez problemowo (tylk ow jednej jednej utknęło odnuze i sie wygło - trzeba był ociąć) teraz są w L8 i L9

Grochu
    Guest

jeszcze jedno: czy małe (np L2-L3) modliszki nie będą miały problemu ze znalezieniem pokarmu w tym słoiku? może jak bedzie mała, to włożyć ja raczej do czegoś mniejszego?
    (czytałem w opisach, jakie sa polecane wielkości pojemników dla modliszek w każdym stadium, ale wole się was zapytać, jak to jest w praktyce)

m.borkowski
    Guest

Mogą mieć, to zresztą zależy od tego, czym będziesz karmić.

Moje są w pojemnikach mniej więcej 7x10x4 cm. Owocówki są na tyle ruchliwe, że modliszki nie miały kłopotów z ich lokalizacją i złapaniem. Mszyce też. Wylęg świerszcza też. Larwy ochotki i tak im trzeba podrzucać pod sam nos, więc wielkość pojemnika nie ma znaczenia.

Jedna uwaga dodatkowa: u mnie w pojemnikach nie ma żadnego podłoża, a patyczków jest tyle co kot napłakał, więc żaden zwierzak wrzucony jako karma nie ma prawa się schować. To na pewno ułatwia polowanie.

Pozdrawiam,
    Borek

Grochu
    Guest

tzn. że nie mam dawać nic na dno słoika? jakiś patczek jeden, lub dwa i to całe wyposazenie pojemnika?
    no to mało wymagające zwierzaki (-;

dzięki za rady! jutro rano jade do rzeszowa i wracam z modlicha - prawdopodobnie gwinejską

m.borkowski
    Guest

Tylko patyk musi iść po skosie, tak, żeby modliszka do wylinki mogła się na nim powiesić w dół. Jak będzie leżał na dnie na nic jej się nie przyda.

Pozdrawiam,
    Borek

Uprawnienia umieszczania postów