-
zraszanie
Czy mozna zrosic gastrice woda czy raczej tego unikac?
-
Re: zraszanie
Mozesz, ale raczej unikaj.
-
raczej niemozesz jeśli pokropisz jej odwłok to moze się udusić więc jej niearaszaj
-
Też nie jestem za zraszaniem modliszki.Ale chyba od pokropienia odwłoka się nie udusi :P
-
i ja nie jestem zwolennikiem zraszania modliszek:]
-
Ten nie polecam bezposredniego spryskiwania po owadzie. Gastricy moze nic od tego nie bedzie, ale np. paradoxy moga od tego pasc.
-
Owszem będzie, jeżeli pokropisz jej odwłok to sie udusi ona oddycha odwłokiem a nie buzią czyli każdy od tego padnie chyba ze pokropisz go gdzie indziej ale to działa tak samo na paradoxy jak i inne modliszki
-
Wybacz, Paradoxa, ale zdarzylo mi sie juz w zyciu spryskac gastriki i jakos nie padaly od tego, niemniej na pewno jest to ryzykowne.
Liscce np. tez oddychaja przetchlinkami ( a nie odwlokiem) i czesto spryskuje je tak, ze sa cale mokre i zyja.
-
Odrobina logiki i fizyki - wszystko zależy od ilości wody i wielkości modliszki. Duża kropla wody i L2/3 - trup gotowy. Dorosła modliszka i nawet więcej wody - z odnóży chwytnych zliże, reszta wyschnie. Co nie znaczy, że dorosłej nie da się utopić
Mojej (jak ją kupiłem to była chyba L7) pryskałem do terrarium (jej się też dostawało) - nic jej się nie stało. Nie mam higrometru, więc - szczerze mówiąc - nie mam pojęcia, czy to było potrzebne.
Pozdrawiam,
Borek
-
Ja się tam tym nie przejmuje jak prysnę na jakiegos owada, nigdy mi od tego nie zdechły.... te co lubią mniej wilgotne to nie pryskam po nich, hm żeby udusić owada musial by się prawie cały znaleźć w kropli wody ;-) Możliwe ze to też zalezy od temperatury wody (czy owady mogą dostać szoku termicznego???)
Uprawnienia umieszczania postów