-
Konserwowanie
W jaki sposob zakonserwowac martwego plaza (np. aksolotla)? Zalac alkoholem to chyba nie wystarczy...
-
Re: Konserwowanie
yyyyyyyyyyyyy
najlepiej w spirytus
i jeszcze raz yyyyyyyyyyyyyyy
ale niechcialby miec czegos takiego w domu, ale do pracowni biologicznej jak znalazl
-
Re: Konserwowanie
no wlasnie o to chodzi, zeby jak juz padnie to przynajmniej mogl posluzyc do podwyzszenia stopnia
-
Re: Konserwowanie
To Ty juz teraz planujesz smierc tego aksolotla ???
-
Re: Konserwowanie
Lol nie planuje robic mu nic zlego, jesli o to chodzi reed. Po prostu naleze do ludzi ktorzy wola sie wczesniej zabezpieczyc.
-
-
Re: Konserwowanie
Hej!
W zbiorach muzealnych stosuje sie często mieszanke formaliny i alkocholu, ale nie pamiętam proporcji. Formalina w małym stężeniu, 10%. Bardziej stężone mogą zniszczyć preparat zbyt mocno go odwadniając. Po formalinie źle sie preparuje gady - robia sie strasznie twarde i łatwo je uszkodzić, chyba, że np. preparujesz szkielet w roztworze KOH (0,1 - 4%) i wody utlenionej (3%).
Lepiej do tego celu wykorzystać alkochol 70%. Po kilku dniach (np. tydzień) wymienić na świerzy i może tak sobie stać i stać już latami. W przypadku dużych zwierząt (tzn. już półmetrowy wąż, 30 cm jaszczurka) należy wykonać kilkucentymetrowe nacięcie wzdłuż jednego z boków, tak aby otworzyc jamę ciała. Należy uważać aby nie uszkodzić narządów wewnętrznych i żeber, bo wtedy okaz traci dużo ze swej naukowej wartości. W przypadku nie wykonania nacięcia, dyfuzja płynów konserwujących do wnętrza ciałą będzie przebiegac powoli, a bakterie przewodu pokarmowego spowodują częściowy rozkład okazu.
Pozdrowienia!
-
Re: Konserwowanie
Witam.
Ja proponuje jednak czysty spirytus.
Nie wiadomo co w tym kraju jeszcze wymyślą...
Jak będą "ciężkie czasy" to masz od razu zakąske -heheh
pozdrawiam
noradarling
-
Re: Konserwowanie
Najlepiej zastosować alkohol etylowy czyli spirytus. Płazy na początek warto wrzucić do stężenia około 60 %, a po kilku dniach do czystego spirytusu. Zaletą tego środka konserwującego jest nie tylko ewentualna nalewka do spożycia, ale także fakt, ze doskonale konserwuje się w nim DNA, co w czasem może się w przyszłości przydać do badań, a może nawet klonowania ))
-
Re: Konserwowanie
noradarling i dr Robert dzieki ale sie usmialem
reszcie oczywiscie tez dziekuje
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum