Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: jak konserwowć modliszki??

Sm0k3D
    Guest

Re: jak konserwowć modliszki??

No ja mialem modliche, walnela kokon, byl niezaplodniony wiec go dalej mam, padla i tak, wyprulem jej flaki najpierw nacinajac odwlok i wywlekajac wszystko (ble!) potem pare razy wytarlem wacikiem, wsypalem odrobine soli (konserwowanie) wypchalem wacikiem, skleilem klejem dziure 9 kropelka jakas) potem na kaloryferze na styropianie lezala jakis czas, jak ktos preparowal owady to wie ze sie daje dodatkowe szpilki oprocz tej w plecach zeby odnoza zaschly tak zeby bylo widac, wyszla niezle nawet ale miala poobgryzane skrzydla bo myslalem wczesniej ze zyje i dalem swierszczyki. Obecnie jest jeszcze przybita szpilka do tablicy (juz ponad rok) ale ma urwana glowe, ale odwlok wyglada ladnie

PiotrekP
    Guest

M. borowski nie znam sie tak dobrze jak Ty
    moja wiedza ogranicza sie tylko do tego ze octan jest estrem.

a dostalem go od goscia z laboratorium szpitalnego, twoerdzil wlasni ze dobry jest do suszenia owadow i ma takie wlasciwosc jak opisalem.

sprawdzilem i faktycznie dziala , owady maja wiekszą wytrzymalośc szczegolnie skrzydelka i czólki ktore zawsze obkruszałem przypadkowo przy najmniejszym dotyku
    TEgo samca zasuszylem wlasnie z rozłozonymi skrzydlami i mozna je spokojnie dotykac nie pekają.

A ze jest dobry do usypiania owadow nie wiedzialem. napewno mi sie to przyda.
    mozna naprzyklad zamknac owada w sloiku z wata nasiknieta octanem?

m.borkowski
    Guest

PiotrekP napisał(a):

> sprawdzilem i faktycznie dziala , owady maja wiekszą
    > wytrzymalośc szczegolnie skrzydelka i czólki ktore zawsze
    > obkruszałem przypadkowo przy najmniejszym dotyku

Musze zapamietac - czlowiek uczy sie cale zycie Spodziewalbym sie efektu dokladnie odwrotnego - ze owad potraktowany octanem stanie sie bardziej kruchy (z powodu odtluszczenia powierzchni).

> A ze jest dobry do usypiania owadow nie wiedzialem. napewno mi
    > sie to przyda.
    > mozna naprzyklad zamknac owada w sloiku z wata nasiknieta
    > octanem?

Dokladnie - kiedys lapalem motyle i zatruwalem je wlasnie w ten sposob. Octan jest o tyle dobry, ze idziesz do sklepu z farbami, kupujesz rozpuszczalnik nitro - i wlasnie stales sie wlascicielem pol litra octanu etylu. Teoretycznie lepszy jest cyjanek albo eter etylowy, ale jeszcze nie widzialem ich w sklepach na wsi

Pozdrawiam,
    Borek

kudlaty
    Guest

Ja moje martwe modliszki preparuję rozpinając na kawałku styropianu i umieszczejąc na 7 godz w temp. okolo 40 C. Takie warunki w zupełności wystarczają.
    U większości modiszek nie trzeba nawet oprozniac odwłoka(nawt u tych dużych).

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów