Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: Bardzo wazny temat- dla wszystkich!!!

TheMetal
    Guest

Re: Bardzo wazny temat- dla wszystkich!!!

Dobrze więc sprawa przedstawia się w ten sposób - mam już kilu chętnych a nowych ciągle przybywa ;] , wydaje mi się że w te kilkanaście osób to zebranie takiego kapitału nie będzie specjalnym problemem. I moje pytanie vxy trzej panowie , którze zdaje się są tutaj najstarsi doświadczeniem zgodzili by sie nam pomóc (czyli przyjąć modliszki odchować je i rozmnożyć). Kwestia ich honorariów (wydaje mi sie że poprostu oddalibyśmy im jakąs częśćwylęgu ) i kontaktu z hodowcą , który miałby jakiś nowy dla nas gatunek (chlip ja tam cały czasmyśle o tych moich Pseudocreobotra ;] ) , i podziału pozostałej części wylęgu (znaczy mi sie wydaje że powinno się go podzielić między osoby które wcześniej składały na poprzednie osobniki , ale to tylko moje zdanie , być może warto by je rozprowadzić między osoby o "średnim" doświadczeniu?? )

TheMetal
    Guest

A jeszcze jedno jedno , pamiętajcie hodowcy czytający tego posta - Ten niewielki krok finansowy , byłby wielkim krokiem dla polskiej terrarystyki

daid
    Guest

Wklejam to w imieniu KnockeRa bo jemu coś forum nie działa (wina netu)

"Hmm to ja mam inny plan niktórzy z nas lecą na wakacje z rodzicami do cieplejszych krajów niż Polska! Zamiast leżeć na plaży wyruszymy w las szukać modliszek i innych stworów! Złapiemy co się da i przywieziemy do Polski! Możemy jeszcze zrobić zrzute i wysłać jednego dzielnego śmiałka np do krainy kangurów aby tam nałapał stworzeń pewnie nie były by one L1 tylko troche większe więc rozmnożyło by się je szybciej no i zawsze to świerza krew Zgłaszam się na ochotnika na taką podróż!Co mi tam raz się żyje! Ja mogę wpłacić 20 zł dużo mało?"

PULSAR
    Guest

sluchajcie:
    po pierwsze, to nie liczcie na ciekawe gatunki w cenie 4zl za sztuke. Pseudocreobotra to raczej w tej cenie nie dostaniecie, a juz na pewno nie w krajach Europy Zachodniej.
    2 sprawa-ile osob w Polsce byloby chetnych zeby kupic te gatunki? z tego co widze to popyt na drozsze, rzadsze gatunki jest bardzo maly. Ale dobrze ze chociaz kilku chetnych sie znalazlo...
    3. Raczej nie nazwalbym sie hodowca z dlugim doswiadczeniem. Modliszki rozmnazam od niecalych dwoch lat, religiosy przywozilem juz od ladnych 7-8 lat ale z braku dostepnych zrodel nie wiedzialem na czym polega rozmnzanie:/ Zreszta i tak same samice przywozilem, bo chwytalem tylko najwieksze okazy. Do tej pory rozmnozylem tylko 3 gatunki (p. paradoxa, gastrica, hierodula membranacea) ale niedlugo spodziewam sie nowych popa sp. i r. basalis. A wiec nawet nie porownojcie mnie do takich autorytetow jak Kudlaty i Mantid.
    Jeszcze jedno - mysle ze gatunkow ktore ja i oni proboja rozmnozyc w obecnej chwili wystraczy na nasz maly polski rynek.W razie czego ja sproboje swoich sil na rynku zagranicznym
    Tak jak mowilem ciagle szukam nowych gatunkow... Tylko teraz troche warunki pogodowe przeszkadzaja.

m.borkowski
    Guest

daid napisał(a):

> rodzicami do cieplejszych krajów niż Polska! Zamiast leżeć na
    > plaży wyruszymy w las szukać modliszek i innych stworów!
    > Złapiemy co się da i przywieziemy do Polski! Możemy jeszcze

Sa przepisy, ktore to reguluja, zapewne w kazdym kraju inne. Latwo sie sparzyc. To nie znaczy ze sie nie da, ale trzebaby sie do tego starannie przygotowac.

Pozdrawiam,
    Borek

mantid
    Guest

strasznie nam kadzisz.....

Pseudocreobroter mazna hurtowo kupic po około 2 euro sztuka (3-4 wylinka).
    Na Zachodzie wcale nie jest drozej niz u nas....

mantid
    Guest

Słuchajcie,

Uważam że nie ma sensu robic zrzutek itp....
    Tak czy inaczej sciagniemy z Kudlatym kolejene gatunki.... Bedziemystarli sie je rozmnozyc i obiecujemy, ze ceny na potomstwo nie beda wygorowane.....

Co do sciagania z cieplych krajow to wiekszosc gatunkow ktore mielismy i ktore pochodza z Grecji,Tajlandii, Malezji i Laosu przywiezlismy sami.... i nie mielismy z tym zadnegoproblemu (zarowno z wywozem jak i wwozem)

pozdrawiam

mantid

TheMetal
    Guest

Bo w sumie o co chodzi w tym całym układaniu się , ja myślę w ten sposób kilkanaście osób posiada jużto drugie pokolenie , rozmnażają je , mamy już dużo tych modliszek tyle , że mozemy je sprzedać , ale posiada je tylko te kilkanaście osób , wtedy ustalamy między sobą cenę ponieważ na nszym małym polskim terrarystycznym rynku jesteśmy jedynymi , ustalamy ja nawet zaniżoną chodzi o to żeby kupiło je większa ilość osób , gatunek popularyzował sie , jego cena i tak będzie stopniowo padać ( bo jeżeli poprzednie ceny były niskie to kupi je większa ilość osób ) bo modliszek tych będzie coraz więcej , i gatunek moze dojdzie do takiej popularności ja gwinejska ;]

TheMetal
    Guest

dobra troche zagmatwałem ale w sumie chodzi o to żeby wprowadzać i popularyzować nowe gatunki modliszek na polskim rynku terrarystycznym

piteer
    Guest

ciekawe posty może kupiłbym 2 parki jakiś fajnych modlich od was ale kiedy je sprowadzicie (ja kupiłbym dopiero na wakacje!!!)
    pozdrawiam.Piter

Uprawnienia umieszczania postów