Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Bardzo wazny temat- dla wszystkich!!!

kroni
    Guest

Re: Bardzo wazny temat- dla wszystkich!!!

jestem z wami duchem i ciałem.w pażdzierniku byłem na giełdzie w ostrawie po modliszki i widziałem tam przynajmniej 15 gatunków modliszek.do ostrawy niedaleko a czescy terraryści są wporządku i chetnie wchodzą w układy.pozatym ogrody zoologiczne w łodzi i w poznaniu też maja sporo odmian modliszek i podejrzewam że czasami nie mają z nimi co zrobić,wiem to bo też pracuje w zoo.pozdrawiam

Fredomirek
    Guest

W Poznaniu ciekawe gatunki modliszek? Ja widziałem dotąd tylko S. gastrica :P

PULSAR
    Guest

15 gatunkow modliszke w ostrawie? Kiedy to sie odbywa? Musze sie pojawic..
    druga sprawa-przeciez zarowno ja, jak i mantid i Kudlaty sprowadzamy rozne gatunki i je rozmnazamy, ja sam niebawem spodziewam sie kokonow popa sp. i rhombodera basalis.
    Tylko sek w tym ze nie zawsze uda sie dany gatunke rozmnozyc, zawsze cos moze pojsc nie tak. a to ze w niektorych okresach nie mamy zadnych ciekawych gatunkow nie oznacza ze nie nic nie mamy w hodowli. Ja juz odkad sie tu pojaiwlem pragne spopularyzowac w Polsce hodowle modliszek, zeby dorownac Czechom. dlatego sprowadzam prawiek kazdy ciekawy gatunek modliszki jaki wpadnie mi w reke.
    W Polsce razem ze znajomym (Metal) rozmnozyem i rozprowadzilem okolo 1000 modliszek sphodormnatis gastrica. Bylo to rok temu, od tego czasu juz sporo osob je rozmnozylo i teraz w kazdym miesiacu na forum pojawia sie kilka ogloszen sprzedazy mlodych z roznych zrodel. I o to mi chodzilo.
    chcialbym, aby tak samo popularne staly sie inne gatunki, takie jak np. obecnie rozmnozona przeze mnie p. paradoxa. tylko co poradzic jezeli zbyt wiele osob boi sie zainwestowac te kilkadziesiat zl np. w paradoxe, wiele osob kupuje po 2 sztuki, czyli naprawdopodbniej nie uda im sie ich rozmnozyc. A chyba taki jest sens PRAWDZIWEJ HODOWLI.
    w lutym rowniez wzbogace swoja hodowle o pare ciekawych gatunkow Oczywiscie mlodych a wiec troche trzeba bedzie czekac az dorosna i (jesli mi sie uda) je rozmnoze.

mantid
    Guest

witam,

coz, schlebia mi ze zostalem jednym z mezow opatrznoisciowych.... Ludzie to naprawde nie jest takie trudne. Pokombinujcie troche poszukajcie w necie.

zajrzyjcie na stronke naszegatunki na modliszki.com tam jest to, co udalo nam sie sciagnac z roznych zrodel lub przywiezc samemu....... (oprocz tego bylo jeszcze troche nieoznaczonych gatunkow)

W tej chwili mamy zaledwie kilka gatunkow..... moze niektore uda sie rozmnozyc...

Tak czy inaczej zapewne w marcu bedziemy przywozic do Polski kilkanascie dalszych.

Fajnie ze ktos sie wreszcie ruszyl i rzucil taką propozycję..... oby tak dalej.

ross
    Guest

Kilka osob juz sie wypowiedzialo w tej sprawie, jest juz kilku chetnych a to najwazniejsze. Teraz tylko musimy nawiazac kontakt z jakims dobrym hodowca z Czech. Mam nadzieje ze pomoze nam w tym Vaclaw, ktory jest Czechem. Gdyby on chcial nam pomoc to wszystko moglo by pojsc latwiej niz by sie wydawalo. Mogl by on nawiazac jakis kontakt z hodowca przez jakies forum. Przedstawic mu cala ta sytuacja ktora ma miejsce, ze chcemy aby naplynely do Polski nowe gatunki itp. Byc moze wtedy on spusci nam troche z ceny. Sadze ze nie powinno byc problemu ze znalezieniem jakiegos hodwcy czeskiego. Vaclac(oczywiscie jak by chcial) wszedl by na jakies forum skontaktowal sie z osoba ktora zna sie na tym najlepiej. Taka osobe mozna poznac miedzy innymi po jego wielu wypoeidziach i jak maja cos takiego jak spis terrarystow to tam tez jest od kiedy hoduje i jakie gatunki. Tylko teraz czy te 3 osoba (wiemy o kogo chodzi) zechcialy wyrazic chec uczestniczenia w takiej akcji?

Po drugie trzeba sie zorientowac ile gatunkow bysmy brali. Ja osobiscie byl bym za wzieciem jak narazie tylko 1.Jak by cel zostal osiagniety to mozna by bylo zamowic kolejny gatunek. Liczylem juz, ze najlepszym rozwiazaniem bylo by to zebysmy zamowili dla kazdej z 3 osob 10sztuk wylegu z danego gatunku. Czyli 10 modliszek dla jednej osoby. Co razem daje 30 owadow. Niezla liczba! Liczac ze modliszka mogla by kosztowac okolo 4zł to potrzebujemy 120zł. Duzo? Malo? Suma moze mala nie jest ale pomyslec ze za 120 do Polskiej terrarystyki mogl by naplynac nowy gatunek. Wyslano by je do jednej osoby z Warszawy ta osoba przekazala by je drugiej, a pozniej wyslala je do PULSARA do Lubina. Modliszki byly by najprawdopodobniej L1 lub L2 to ich wzorst do imago liczyl by okolo 8 miesiecy. Pozniej laczenie, jezeli od razu bylo by udane to jeszce jakies 3 miesiace i wylegly by sie mlode. Takze osoby ktore zrzucily by sie niech wiedza ze najwczesniej po roku czasu otrzymaly by swoje modliszki.

Po trzecie trzeba ustalic jak pozniej beda one rozdawane. Uwazam ze powinny byc one rozdawane za darmo. Jednak te trzy osoby beda musialy je czyms karmic, gdzies trzymac. Jak proponujecie to rozwiazac?

Po czwarte jaki gatunek bysmy brali, ale to narazie proponuje odlozyc do momentu az zlokalizujemy kilku dobrych hodowcow i zobaczymy jakie maja gatunki.

Jak narzie trzeba ustalic takie szcegoly jak to czy 3 osoby zgadza sie w tym uczesniczyc, czy Vaclav nam pomoze i czy zbierzemy co najmniej 15 chetnych osob.

Remus
    Guest

Chłopaki ja i mój kumpel też chętnie się dołączymy do tego projektu.Jestem z Konstancina koło Wawy )))Więc do Kudłatego i Mantida jest niedaleko ))

m.borkowski
    Guest

Bardzo wazny temat - gastrica

PULSAR napisał(a):

> W Polsce razem ze znajomym (Metal) rozmnozyem i rozprowadzilem
    > okolo 1000 modliszek sphodormnatis gastrica. Bylo to rok temu,
    > od tego czasu juz sporo osob je rozmnozylo i teraz w kazdym
    > miesiacu na forum pojawia sie kilka ogloszen sprzedazy mlodych
    > z roznych zrodel. I o to mi chodzilo.

Hmm, czy to znaczy, ze wiekszosc gastric w Polsce jest z tego samego zrodla? Bo jesli tak, to proba szukania samca i samicy z roznych zrodel - zeby uniknac chowu wsobnego - jest z gory skazana na niepowodzenie.

Nie mam pomyslu jak to rozwiazac, ale chyba dobrze by bylo w jakis sposob sledzic, kto co rozmnaza i co ze soba krzyzuje. Wtedy chetni do hodowli mieliby mniejsze szanse trafienia na samca i samice z tej samej linii genetycznej, co - jak wiadomo - moze sie skonczyc smiercia calego wylęgu. I jest to sprawa ktora mozna sprobowac rozwiazac wlasnie teraz, przy okazji prob sprowadzenia dodatkowych gatunkow do Polski.

Pozdrawiam,
    Borek

mantid
    Guest

Re: Bardzo wazny temat - gastrica

zajrzyj do FAQ na naszej stronie.....

Jeśli chodzi o gastrica to jakieś 7 lat temu "naprodukowaliśmy" tego z kudłatym jak głupi.... rozeszło sie po całej Europie i wszystko wskazuje ze ludzie to od tamtego czasu ciągną.... O ile wiem to nowe populacje od tamtj pory nie docieraly (jesli juz to inne gatunki Sphodromantis)...

mantid
    Guest

jeśli chodzio Vacława to cały czas zasypuje mnie i kudlatego pytaniami czy nie załatwimy mu nowych gatunków :-)

Tak naprawde to o ile wiem Czesi ostatnio nie mają nic nowego.... Najlepsi hodowcy jakich znam sa z innych krajów - u nich pojawiają sie gatunki naprawde nowe, których czesto nikt wcześniej w hodowlach nie miał.....

Generalnie mamy kilku znajomych, którym wysyamy nowe gatunki - oni wysylają nam to co się wykluje u nich. Przy sprowadzaniu nowych modliszek dobrze jest rozprowadzić gatunek po kilkunastu godnych zaufania hodowcach i zobaczyc komu się uda to rozmnożyć.....

m.borkowski
    Guest

Re: Bardzo wazny temat - gastrica

mantid napisał(a):

> zajrzyj do FAQ na naszej stronie.....

A tam jest napisane, ze w zasadzie nie ma problemu. A w opisie modliszek
    (http://terrarium.com.pl/gatunki/modliszki.php) stoi:

Niestety większość gatunków rozmnażanych jest w hodowlach już od ładnych paru pokoleń. Chów wsobny owocuje spadkiem płodności owadów oraz ich mniejszą żywotnością. Zdarza się, że cały wylęg pada w ciągu kilku dni po wyjściu z kokonu, lub że młode masowo padają w trakcie kolejnych wylinek - niestety nie ma na to rady, ale naprawdę warto spróbować pokusić się o znalezienie "świeżej krwi".

Warto to poprawic, zeby w obu miejscach bylo napisane to samo.

Pozdrawiam,
    Borek

Uprawnienia umieszczania postów