Mam nadzieje, ze po tym poscie cos sie ruszy. Cos czyli naplyw jakis nowych gatunkow do polskich hodowcow modliszek. Ostatnio pojawiaja sie posty, ze ktos znalazl fajna fotke. Szczerze mowiac to mnie krew zalewa jak widze takie ladne. Zaczynajac swoja przygode z terrarystyka mialem i mam nadal rosliny owadozerne. Udzielam i udzielajem sie na ich liscie mailingowej duzo wczesniej niz trafilem na ta strone. Tam sprawa wygladala o niebo a nawet o dwa nieba lepiej. Chodzi mi tutaj o wymiane gatunkow z innymi hodowcami zagranicznymi. Bylo kilka osob ktore juz naprawde sa mocno zaawansowane w hodoli roslin owadozernych. Co prawda ja nezposrednio sie nie wymienialem z hodowcami zagranicznymi ale znam osobe ktora to robi i to wlasnie przez nia zdobywam nowe gatunki. Poprostu przy okazji bral tez dla mnie. Moze zdziwicie sie, ale ta osoba utrzymuje staly kontakt z bardzo naprawde bardzo dobrymi hodowcami nawet z australii. Dla czego nie jest tak z nami? Ja nie chce sie tutaj wymadzac bo sie az tak dobrze nie znam na owadach. Skoro terrarystyka w Czechach jest lepiej rozwinieta dla czego nie mozna by zorganizowac jakiejs akcji zdobycia np tych pieknych modliszek o ktorych ostatnio rozmawiamy. Zaraz powiecie to niech organizuje jak jestem taki madry. Moge pomoc np w pisaniu listu po angielsku czy jego przetlumaczenia. Nie ukrywam ze gdyby ktos chcial sie tym zajac to powinny to byc trzy osoby Kudlaty. Mantid, Pulsar(kolejnosc alfabetyczna). Wedlug mnie oni najlepiej sie znaja na modliszkach. Napewno jest wiele forum dla czego nie mozna by napisac na ktores z nich i zaproponowac kupno. Gdyby to sie udalo to forumowicze hodujacy np pajaki czy jakies gady mogli by sie czegos nauczyc od nas. Do tego postu sprowokowal mnie inny post a mianowicie Mantis ferrari. Ktos napisal ze jedna z tych modliszek jest latwa w hodowlii. Pomyslalem ze mozna by zoorganizowac jakas zrzutke na kupno tej modliszki (tzn kilku par). Kazdy z trzech wymienionych powyzej forumowiczow otrzymal by np 2 lub 3 pary i sprubowal je rozmnozyc. Pozniej pierwszenstwo do otrzymania za darmo mialy by osoby ktore zrzucily sie na ze tak to nazwe porcje zarodkowa. W ten sposob mozna by wprowadzic do polskiej terrarystyki jakis ciekawy i wmiare latwy gatunek a moze nawet ich kilka. Wiem ze plan wydaje sie ambotny ale moze cos z tego bedzie. Prosze jeszcze raz Kudlatego, Mantida i PULSARA zeby zastanowili sie nad tym bo naprawde warto. Moze wpisza sie w poslkie karty historii terrarystyki:P.