-
Re: Bardzo wazny temat- dla wszystkich!!!
Dobrze więc sprawa przedstawia się w ten sposób - mam już kilu chętnych a nowych ciągle przybywa ;] , wydaje mi się że w te kilkanaście osób to zebranie takiego kapitału nie będzie specjalnym problemem. I moje pytanie vxy trzej panowie , którze zdaje się są tutaj najstarsi doświadczeniem zgodzili by sie nam pomóc (czyli przyjąć modliszki odchować je i rozmnożyć). Kwestia ich honorariów (wydaje mi sie że poprostu oddalibyśmy im jakąs częśćwylęgu ) i kontaktu z hodowcą , który miałby jakiś nowy dla nas gatunek (chlip ja tam cały czasmyśle o tych moich Pseudocreobotra ;] ) , i podziału pozostałej części wylęgu (znaczy mi sie wydaje że powinno się go podzielić między osoby które wcześniej składały na poprzednie osobniki , ale to tylko moje zdanie , być może warto by je rozprowadzić między osoby o "średnim" doświadczeniu?? )
-
A jeszcze jedno jedno , pamiętajcie hodowcy czytający tego posta - Ten niewielki krok finansowy , byłby wielkim krokiem dla polskiej terrarystyki
-
Wklejam to w imieniu KnockeRa bo jemu coś forum nie działa (wina netu)
"Hmm to ja mam inny plan niktórzy z nas lecą na wakacje z rodzicami do cieplejszych krajów niż Polska! Zamiast leżeć na plaży wyruszymy w las szukać modliszek i innych stworów! Złapiemy co się da i przywieziemy do Polski! Możemy jeszcze zrobić zrzute i wysłać jednego dzielnego śmiałka np do krainy kangurów aby tam nałapał stworzeń pewnie nie były by one L1 tylko troche większe więc rozmnożyło by się je szybciej no i zawsze to świerza krew Zgłaszam się na ochotnika na taką podróż!Co mi tam raz się żyje! Ja mogę wpłacić 20 zł dużo mało?"
-
sluchajcie:
po pierwsze, to nie liczcie na ciekawe gatunki w cenie 4zl za sztuke. Pseudocreobotra to raczej w tej cenie nie dostaniecie, a juz na pewno nie w krajach Europy Zachodniej.
2 sprawa-ile osob w Polsce byloby chetnych zeby kupic te gatunki? z tego co widze to popyt na drozsze, rzadsze gatunki jest bardzo maly. Ale dobrze ze chociaz kilku chetnych sie znalazlo...
3. Raczej nie nazwalbym sie hodowca z dlugim doswiadczeniem. Modliszki rozmnazam od niecalych dwoch lat, religiosy przywozilem juz od ladnych 7-8 lat ale z braku dostepnych zrodel nie wiedzialem na czym polega rozmnzanie:/ Zreszta i tak same samice przywozilem, bo chwytalem tylko najwieksze okazy. Do tej pory rozmnozylem tylko 3 gatunki (p. paradoxa, gastrica, hierodula membranacea) ale niedlugo spodziewam sie nowych popa sp. i r. basalis. A wiec nawet nie porownojcie mnie do takich autorytetow jak Kudlaty i Mantid.
Jeszcze jedno - mysle ze gatunkow ktore ja i oni proboja rozmnozyc w obecnej chwili wystraczy na nasz maly polski rynek.W razie czego ja sproboje swoich sil na rynku zagranicznym
Tak jak mowilem ciagle szukam nowych gatunkow... Tylko teraz troche warunki pogodowe przeszkadzaja.
-
daid napisał(a):
> rodzicami do cieplejszych krajów niż Polska! Zamiast leżeć na
> plaży wyruszymy w las szukać modliszek i innych stworów!
> Złapiemy co się da i przywieziemy do Polski! Możemy jeszcze
Sa przepisy, ktore to reguluja, zapewne w kazdym kraju inne. Latwo sie sparzyc. To nie znaczy ze sie nie da, ale trzebaby sie do tego starannie przygotowac.
Pozdrawiam,
Borek
-
strasznie nam kadzisz.....
Pseudocreobroter mazna hurtowo kupic po około 2 euro sztuka (3-4 wylinka).
Na Zachodzie wcale nie jest drozej niz u nas....
-
Słuchajcie,
Uważam że nie ma sensu robic zrzutek itp....
Tak czy inaczej sciagniemy z Kudlatym kolejene gatunki.... Bedziemystarli sie je rozmnozyc i obiecujemy, ze ceny na potomstwo nie beda wygorowane.....
Co do sciagania z cieplych krajow to wiekszosc gatunkow ktore mielismy i ktore pochodza z Grecji,Tajlandii, Malezji i Laosu przywiezlismy sami.... i nie mielismy z tym zadnegoproblemu (zarowno z wywozem jak i wwozem)
pozdrawiam
mantid
-
Bo w sumie o co chodzi w tym całym układaniu się , ja myślę w ten sposób kilkanaście osób posiada jużto drugie pokolenie , rozmnażają je , mamy już dużo tych modliszek tyle , że mozemy je sprzedać , ale posiada je tylko te kilkanaście osób , wtedy ustalamy między sobą cenę ponieważ na nszym małym polskim terrarystycznym rynku jesteśmy jedynymi , ustalamy ja nawet zaniżoną chodzi o to żeby kupiło je większa ilość osób , gatunek popularyzował sie , jego cena i tak będzie stopniowo padać ( bo jeżeli poprzednie ceny były niskie to kupi je większa ilość osób ) bo modliszek tych będzie coraz więcej , i gatunek moze dojdzie do takiej popularności ja gwinejska ;]
-
dobra troche zagmatwałem ale w sumie chodzi o to żeby wprowadzać i popularyzować nowe gatunki modliszek na polskim rynku terrarystycznym
-
ciekawe posty może kupiłbym 2 parki jakiś fajnych modlich od was ale kiedy je sprowadzicie (ja kupiłbym dopiero na wakacje!!!)
pozdrawiam.Piter
Uprawnienia umieszczania postów