Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Bardzo wazny temat- dla wszystkich!!!

KnockeR
    Guest

Re: Bardzo wazny temat- dla wszystkich!!!

zamknijmy ten temat ja w tym pomyśle już nie widze przyszłości! Każdy chce zarobić zakładając, że im się uda rozmnożyć to dla nich nie ma sensu rozdanie tych modliszek a to dlatego, że gdyby znowu rozmnożyli je Ci co się zrzucą to konkurencja na rynku będzie tak duża, że cena tych pięknych modliszek pewnie spadnie do 5 zł. Moim zdaniem zwierząta nie powinny być takie tanie ile razy widze u kogoś jakąś myszkę, która żyje w brudnym terra i słysze text już mi się znudziła była tania to sobie kupiłem. Jak coś jest drogie to każdy przemyśli kilka razy zanim to kupi!

TheMetal
    Guest

KnockeR chyba chodzi Ci o moja wypowiedź słuchaj jak juz napisałem nie zależy mi na zarobku , wręcz przeciwnie chodzi o to że by pieniądze jeżeli były by z tego jakieś pieniądze przeznaczyć na sprowadzenie kolejnego gatunku , a nie na włożenie ich do swojej kieszeni. Przepraszam za złe ułożenie wypowiedzi , jeżeli zrozumiałeś mnie w sensie -> my jedyni posiadacze tego a tego gatunku ustalamy ceny takie że trzepiemy na tym kasiore jak nie wiem co i jesteśmy Modliszkowa Tp sa. Naprawde nie o to mi chodziło i jeżeli tak mnie zrozumiałeś to przepraszam

KnockeR
    Guest

OK!

ross
    Guest

Nie chce tutaj nikogo obrazac. Jednak jak czytam niektore posty KnockeRa to sie zalamuje. Zrobmy zrzutke wyslijmy kogos do Australii, niech nalapie, przywiezie i sie porozdaje i on juz daje 20zł(hahaha). O ile sie nie myle to sam bilet kosztuje kilka tysiecy. Musimy sobie odpowiedziec na pytania czy akcja o ktorej podsunolem pomysl ma sens. Jezeli juz by doszla do skutku to sadze ze powinnysmy sprowadzic ten gatunek http://www.bugzuk.com/pseudocreobroter%20whalbegii.JPG
    Najwyzsza pora zeby wypowiedzialy sie 3 osoby czy chca w tym calym przedsiewzieciu uczestniczyc. Jezeli nie to jak by mogly powiedziec dla czego nie chca. Niech ujawnia sie osoby, ktore mogly by wplacici 10-15zł (bo jedna osobe juz mamy, ktora daje 20zł). Gdyby sie okazalo ze zebralismy za malo kasy to oczywiscie zwroce tym osoba co wplacily. Niech tak, ze napisza te osoby z tej 3(te co chca w tym uczestniczyc) jaki wedlug nich gatunek warto by bylo sprowadzic.(niech wezma pod uwage to ze musi byc stosunkowo latwa w hodoli i w rozmnozaniu, bo taki jest cel tej akcji).

Vaclav
    Guest

Witam
    To napisam cos o situacii w Czechach.W Czechach jest Hodowcow modliszek,ktory mozno maju gatunky,ktore w polsce nikto niema,ale to same tiez Polaki maju na pewno gatunky ktore niemaju czechi ale mnogi niewchadzaju ja strony internetowe.
    W Czechach jest jedna dobra rzscz a to sa gieldy.Na gieldy pryjizdaju niemci,anglikani aj polaki.A w tym wydzim szanc polskych hodowcow.Jesli budu w polsce tiez jakie weksie gieldy to bedzie tiez wiaciej gatunku w hodowlach hodowcow.Na gieldach sa luzi spotkaju i pogadaju wimianiju,aj spredziewaju.
    Wiete sa tiez ludzia ktory wyjazdaju w tereny tropikalne,a lapaju nowe gatunky,przywazaju kokony,ale tylko niektorych rozmnazaju.(Znam kilka takich).
    No a jesli niemoglyby spotkat na gielde tiez by wimianili za inne.Nie wsitki wisilaju innym hodowcom ktorych znaju tylko cez net .
    Innak dla mnie bylaby na pewno dobra spolupracia czechow a polakow,bo wiac hodowcow moze miac wiac gatunkow w hodowlach a bedzie wetsij szancz iz budu te gatunky w hodowlach po mnogich lat i niebedu degenerowat.. W Cziechach bylo mozno widziet na gieldach mnogich i mnogich gatunku,ale nie w jednej chwili,ale w obdobiu kilka lat.To znaczi ze jakas spolupracia musiala by byt dlha musialy by hodowcowa spotkawat a nie jaka akcia przywozeni kilka modliszek. To by aj niebylo mozliwe dla temu iz w jednej chwili maju hodowca tylko niemnogich gatunku na spredzai a mnoge ladne gatunky niemaju setki mlodych.
    W Polsce byloby w prwej chwili dobre jesli budu jakies weksie gieldy a potem hodowcowa z cziech ,niemci aj innych krajow budu sami przywazat nowe gatunky do Polski
    Pozdrawiam Václav

piteer
    Guest

może włącze się w tę akcje!!(ale kiedy to będzie organizowane??)

TheMetal
    Guest

na razie wszystko jest dopiero planowane i zdaje sie nie ma jeszcze wiekszości rzeczy sprecyzowanych (tak w sumie to nic nie jest jeszcze sprecyzowane ;] ) , a co giełd to faktycznie Vaclav ma racje w sprawie giełd ale żeby organizować takie giełdy i żeby były one atrakcyjne nie tylko dla hodowców krajowych ale i zagranicznych potrzebujemy nowych gatunków , a przecież to ma na celu nasza akcja , tak jak napisał to Vaclav będzie to kwestia kilka lat , ale nikt nie mówił że to będzie proces krótkofalowy. Spróbujmy.

mantid
    Guest

Vacław ma racje. Z tym że w Czechach kultura hodowli owadów liczy kilkadziesiat lat wiecej niz u nas..... I tak szybko nadrabiamy... Kiedy z kudlatym zaczynalismy nie bylo nic poza Sphodromantis....

P. walhbergii lub P. ocellata mozemy sciagna ponownie - kiedys rozmnozylismy tego sporo (chyba 1995 albo 1996) ale wtedy w Polsce na to zbytu nie bylo..... Teraz pwoinno byc lepiej. Naprawde nikt ie musi robic na nic zrzutek.... Nie chcemy by ktokolwiek powierzal nam swoje pieniadze, bardzo jednak doceniamy zaufanie jakim nas obdarzacie.

Jaca
    Guest

Re: Bardzo wazny temat - gastrica

Czy to Wy pozyskaliście S. gastrica z jej środowiska naturalnego, a następnie namnożyliście ją i rozprowadziliście po całej Europie?

PULSAR
    Guest

ross ja tez juz napisalem ze czy tak czy tak bede sprowadzal nowe gatunki, wiec zadne zrzuty sa niepotrzebne.
    A gieldy rzeczywiscie czesciej by sie przydaly, no zeby jeszcze na te gieldy jacys hodowcy owadow przyjezdzali byloby dobrze.
    W Swietochlowicach modliszki sprzedawalem tylko ja ze znajomym, oprocz nas jeszcze tylko 1 osoba ale tylko sphodromantis. A z innych owadow to tylko 1 extasome tiaratum zauwazylem, byly tez larwy x. gideon.

Uprawnienia umieszczania postów