-
Re: RUSZYŁA STRONA
Jaca... Ty swoje a ja swoje..... To jest jasne i nie jestem idiota zeby nie rozumiec definicji....
Ja nie mówie, że tak nie jest. Uważam tylko, że stosowanie terminu subimago jest uzasadnione w przypadku modliszek. Wwiem ze u modliszek jest nimfa... ale jest na zasadzie ogolnej - nikt nie zaproponowal nic bardziej konstruktywnego.
Problem polega na tym, ze nimfa w krajach zachodnich i poludniowych tez okresla sie (nieslusznie zreszta) mniejsze larwy. Prawda wyglada tak, ze modliszkami u Nas nikt sie nie zajmuje, cala nasza wiedza opiera sie o doswiadczenia wlasne, wydane na zachodzie ksiazki i wymiane doswiadczen z hodowcami (niestety musze przyznac ze tylko z hodowcami zagranicznymi, nikt z Polski nie wniosl do wiedzy o modliszkach nic ciekawego).....
W Polsce nie ukazało sie wiele prac o modliszkach, jest to temat niezbyt popularny i nikt profesjonalnie (zawodowo) modliszkami sie juz nie zajmuje.
Poniewaz staramy sie zrobic rzetelny i dobry serwis o modliszkach chcemu rowniez uporzadkowac nomenklature.
Po kilku latach zajmowania sie modliszkami uwazamy z roznych wzgledow (wymienilem je w poprzednich postach) ze uzywanie nazwy subimago jest uzasadnione. - Jeszcze raz powtarzam ze nie jest ona zarezerwowana dla jętek.
-
Re: RUSZYŁA STRONA
ok,
i chwała Wam za to, co robicie
-
Uprawnienia umieszczania postów