Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: hodowla modliszek

Mieszany widok

MarHel
    Guest

hodowla modliszek

Czy hodowla modliszek jest trudna, a tak dokładniej o modliszi gwinejskie mi chodzi, czy lepiej zacząć od patyczaków bądź straszyków??

Double
    Guest

Re: hodowla modliszek

NIE jest wcale trudna, szczegolnie sphodromantis gastrica, powiem wiecej, ze mnie z nimi zachodu niz ze straszykami, ktore jedza tylko wybrane gatunki roslin etc. modliszki trzyma sie w niewielkich, wysokich terrariach, niech sobie tam maja jakas roslinke (ja mam gasterie i sztuczny fikus), patyczki do lazenia. wazne aby terra bylo wysokie, aby modliszki nie mialy trudnosci ze zrzuceniem wylinki. w przyzwoicie ogzrewanym mieszkaniu nie trzeba ich specjalnie dogrzewac czy oswietlac, tylko raz dziennie spryskiwac woda. karmi sie modliszki w taki sposob, aby mialy stale 'pełne' odwloki, tj ani za chude ani za grube. i to wlasciwie tyle zachodu, moje modlichy zyja i rosna w takich warunkach doskonale.

Double
    Guest

aha, i musi byc porzadna wentylacja w takich terrarium i najlepiej wlokno kokosowe na dno.

MarHel
    Guest

Ale czym je karmic??? :-(

PULSAR
    Guest

Nic dodac, nic ujac.
    Tylko trzeba im pokarm kupowac i tyle (chociaz ceny swierszczy i maczniakow sa naprawde niskie)

MarHel
    Guest

Ale u mnie w sklepie nie ma ani żadnego hodowcy

Fredomirek
    Guest

MarHel wiele nie potrzebny Ci hodowca ani sklep zoologiczny nawet Wystarczy, że będziesz kupował w wędkarskich białe robaki i tym karmił. Znam osoby, które tylko tym karmią mimo, chociaż podobno nie są zbyt dobre na dłuższą metę ze względu na tłuszcz czy jakoś takoś

Pozdrawiam, Piotr

MarHel
    Guest

Właśnie wczoraj też o tym myślałem ale czy to może coś zaszkodzić modliszce jeżeli dłużej bym tym karmił??

mantid
    Guest

Hodowla modliszek

Porównywanie z patyczakami uwłacza godności modliszek ;-) Obserwacja zachowań drapieznika dostarcza zawsze wiecej wrażeń... to trochę tak, jakby porównywać owcę z gepardem.....

Generalnie owady z rodzaju Sphodromantis i Hierodula nie są zbyt wymagające i swietnie nadają sie na poczatek. Zajrzyj do opisów gatunkow umieszczonych na tym portalu.

Nie wiem skąd wzięła się herezja co do codziennego spryskiwania modliszek...
    O ile w przypadku Sphodromantis owad może to przeżyć dla wielu gatunków jest to zabójcze.
    Dowolna Hieodula lub Sphodromantis jest w stanie żyć długo i szczęśliwie w ogóle bez spryskiwania....

Co do pokarmu muchy wykluwane z białych robaków są świetne, chociaż dobrze urozmaicać pokarm świersczami i/lub karacznami oraz molami woskowymi. Larw mączniaka nie polecam (niewiele gatunków modliszek je zjada).

pozdrawiam i życzę powodzenia w hodowli

MarHel
    Guest

Re: Hodowla modliszek

Dzięki mantid, ale powiedz mi czy karmić białymi robakami czy poczekać az się przepoczwżą w muchy??

Uprawnienia umieszczania postów