-
hodowla modliszek
Czy hodowla modliszek jest trudna, a tak dokładniej o modliszi gwinejskie mi chodzi, czy lepiej zacząć od patyczaków bądź straszyków??
-
Re: hodowla modliszek
NIE jest wcale trudna, szczegolnie sphodromantis gastrica, powiem wiecej, ze mnie z nimi zachodu niz ze straszykami, ktore jedza tylko wybrane gatunki roslin etc. modliszki trzyma sie w niewielkich, wysokich terrariach, niech sobie tam maja jakas roslinke (ja mam gasterie i sztuczny fikus), patyczki do lazenia. wazne aby terra bylo wysokie, aby modliszki nie mialy trudnosci ze zrzuceniem wylinki. w przyzwoicie ogzrewanym mieszkaniu nie trzeba ich specjalnie dogrzewac czy oswietlac, tylko raz dziennie spryskiwac woda. karmi sie modliszki w taki sposob, aby mialy stale 'pełne' odwloki, tj ani za chude ani za grube. i to wlasciwie tyle zachodu, moje modlichy zyja i rosna w takich warunkach doskonale.
-
aha, i musi byc porzadna wentylacja w takich terrarium i najlepiej wlokno kokosowe na dno.
-
Ale czym je karmic??? :-(
-
Nic dodac, nic ujac.
Tylko trzeba im pokarm kupowac i tyle (chociaz ceny swierszczy i maczniakow sa naprawde niskie)
-
Ale u mnie w sklepie nie ma ani żadnego hodowcy
-
MarHel wiele nie potrzebny Ci hodowca ani sklep zoologiczny nawet Wystarczy, że będziesz kupował w wędkarskich białe robaki i tym karmił. Znam osoby, które tylko tym karmią mimo, chociaż podobno nie są zbyt dobre na dłuższą metę ze względu na tłuszcz czy jakoś takoś
Pozdrawiam, Piotr
-
Właśnie wczoraj też o tym myślałem ale czy to może coś zaszkodzić modliszce jeżeli dłużej bym tym karmił??
-
Hodowla modliszek
Porównywanie z patyczakami uwłacza godności modliszek ;-) Obserwacja zachowań drapieznika dostarcza zawsze wiecej wrażeń... to trochę tak, jakby porównywać owcę z gepardem.....
Generalnie owady z rodzaju Sphodromantis i Hierodula nie są zbyt wymagające i swietnie nadają sie na poczatek. Zajrzyj do opisów gatunkow umieszczonych na tym portalu.
Nie wiem skąd wzięła się herezja co do codziennego spryskiwania modliszek...
O ile w przypadku Sphodromantis owad może to przeżyć dla wielu gatunków jest to zabójcze.
Dowolna Hieodula lub Sphodromantis jest w stanie żyć długo i szczęśliwie w ogóle bez spryskiwania....
Co do pokarmu muchy wykluwane z białych robaków są świetne, chociaż dobrze urozmaicać pokarm świersczami i/lub karacznami oraz molami woskowymi. Larw mączniaka nie polecam (niewiele gatunków modliszek je zjada).
pozdrawiam i życzę powodzenia w hodowli
-
Re: Hodowla modliszek
Dzięki mantid, ale powiedz mi czy karmić białymi robakami czy poczekać az się przepoczwżą w muchy??
Uprawnienia umieszczania postów