-
Re: Owady z zagranicy
A czy żeby sprowadzić owady (patyczaki i straszyki) z zagranicy (tak żeby było legalnie, nie żeby się modlić, żeby nikt nie zaglądał) i uzyskać te wszelkie papierki, to trzeba być pełnoletnim?
I jeszcze: ile taka paczka szłaby zwykłą pocztą?
Sungaya
-
Hmm a tak na poważnie jeżeli chcę i mam możliwość wysyłki do mnie jaj owadów (głównie straszyki) z AUSTRALII to jakie dokumenty są mi potrzebne i czy mogę wszystko załatwić tu na miejscu czy osoba z Australii też się będzie kłopotać???
-
Australia ma przepisy dość wyjątkowe ponieważ jest tam całkowity zakaz wywozu rodzimej fauny i chyba dotyczy to tez bezkręgowców. Kary w Australii są za nielegalny wywóz bardzo wysokie. Najlepiej pytać w ambasadzie.
Świadectwo zdrowia może robi dobre wrażenie, ale celnicy nie są od tego, żeby robić im "dobre wrażenie" tylko, żeby egzekwować konkretne przepisy. Kilkanaście lat temu sprowadzałem zwierzęta z Kanady i wówczas na gady nie trzeba było żadnych świadectw weterynaryjnych, ale na Okęciu oczywiście lotniskowy weterynarz takich bezprawnie żądał i jeszcze się awanturował. Na szczęście miałem pismo z Departamentu Weterynarii MR, że tylko na ptaki i ssaki trzeba takie świadectwo i dopiero po jego pokazaniu się uspokoił. Teraz przepisy są inne, ale na bezkręgowce świadectw nie trzeba (jestem ciekaw jak się sprawda stan zdrowia motyla czy zoophobasa). Tak jak pisałem moja paczka z szarańczami była w UC otwierana i przyczepili się tylko tego, że wartość na rachunku przekraczała sumę od której nie płaci się cła.
według mnie z terenu UE nie trzeba żadnych zezwoleń na wwóz zwierzat nie objetych ochroną. Z tymi gatunkami inwazyjnymi najlepiej dowiedzieć się w MŚ.
-
Do Sungaya: Paczką szłoby to z UE jakies 3-5 dni, z kraju poza UE mysle ze do 1,5 tygodnia, nie dłuzej, chociaż list z Detroit, wysłany lotniczą przyspieszoną(czy jakos tak) szedł ode mnie do domu(Gdańsk) przez ponad 3 tygodnie, takze takie "zagubienia" tez sie zdarzają
-
a co na przykład jeśli ktoś znajomy załóżmy z australii jechał do polski i poprosłbym żeby przywiózł mi parę owadów albo jaja?
czy mógłby mieć jakieś problemy?
pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów