Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Rogata i kumaki

Mat
    Guest

Rogata i kumaki

Jakie roslinki do terra dla zaby rogatej a jakie do terra dla kumaków dalekowschodnich. Prosze o pomoc bo nie znam sie dobrze na roslinach.

Black Rider
    Guest

Re: Rogata i kumaki

Ja u mojej mam jako podłoże mech jawajski. Poniżej zdjęcie.

Polecam jeszcze : Scindapsus, Synogonium i Aglaonema.

Arrow
    Guest

nie jawajski a torfowiec masz w terra u rogacza

Black Rider
    Guest

Sprzedawca powiedzial mi ze to jawajski. Dzięki za info arrow.

Arrow
    Guest

witam, czesto na gieldzie sprzedaja taki mech jako jawajski, wsadzony do akwarium gnije

info o mchu jawajskim:

http://www.holenderskie.aip.pl/aranzacja/mech_jawajski/

http://www.holenderskie.aip.pl/baza/...laria_dubyana/

owszem uzywa sie go w terrariach ale bardzo wilgotnych z czescia wodna, idelanie nadaje sie do kumakow gdzie moze porastac wystajace nad wode korzenie, kamienie itp.

w podobny sposob mozna wykorzystac wglebke wodno, ale to tylko w bardzo wilgotnych terrariach tworzy ona piekne dekoracje nad woda

do kumakow wglebke mozna "rzucic" na powierzchnie wody

co do rogatej to w terra tylko poza zasiegiem, jakies pnace

do kumakow nadaja sie, skrzydlokwiaty, syngonium, itp. mogace rosnac w czesciowym zannurzeniu

Mat
    Guest

Dzienki za info.

Lukas_d2005
    Guest

Bez urazy Arrow ale jak ci gnije mech jawajski?? No to warunki w akwa musisz mieć hardcore bo u mnie kranówa z dolewką antychloru i troszke nawozu dla roslin akwariowych i rośniepięknie,tylko do tego potrzebuje światła.
    Poza tym mech jawajski raczej sie nie nadaje na pół ląd bo na ziemi (niestotne podłoze :P) wygląda żałośnie bo nie ma rzadsych sztywnych części które mogłyby zapobiec no...oklapnięciu :P Ten torfowiec wygląda przyzwoicie w terra dla rogatej jak dla mnie.

Arrow
    Guest

>>czesto na gieldzie sprzedaja taki mech jako jawajski, wsadzony do akwarium gnije

>>Bez urazy Arrow ale jak ci gnije mech jawajski??

tak to jest jak sie nie czyta, napisalem o mchu, ktory sprzedaja jako jawajski ....

ja nie mowie o podlozu a o elemenach dekoracyjnych

czytaj uwaznie posty ...

Arrow
    Guest

witam,

>>>Poza tym mech jawajski raczej sie nie nadaje na pół ląd bo na ziemi (niestotne podłoze :P) wygląda żałośnie bo nie ma rzadsych sztywnych części które mogłyby zapobiec no...oklapnięciu :P

no to patrz

Saurus
    Guest

Tak jak BLack Rider polecam Scindapsusy- u kumakow wsadzilem obcieta galazke do kamyczkow zalanych woda (tak wyglada czesc ladowa u mnie- gruby zwir), wypuscil korzenie i ma sie dobrze Roslina nie do zdarcia Dobrze radzi sobie tez w bardziej suchych terrariach, slyszlame nawet, ze zwisajaca luzem przy bardzo wysokiej wilgotnosci powietrza wypuszcza napowietrzne korzenie, ale nie wiem czy to prawda

Uprawnienia umieszczania postów