Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Co to za gatunek dzbanecznika??

Lukas_d2005
    Guest

Co to za gatunek dzbanecznika??

Na giełdzie przy ul.Równej widziałem dzbaneczniki,ba nie byle jakie niektóre dzbanki to były prawie tak duże jak puszki od piwa,ale naewno to nie był te dzbanecznik co mieści 2 litry cieczy trawiennej Iiii...nie wiem co to za gatunek,podpisany nepenthes alata co jest absolutną bzdurą. Jego dzbanki miały kształ dzbanków alaty,z dobrze wywiniętymi krawędziami,zielone w czarno-fioletowe łaty,przy czym koloru zielonego było dośćmało widać spod tych plam.Dzbanecznik konkretny - liśći ponad 20 cm i po konkretnej cenie ;D Nie kupiłem bo nie wiedziałem co to za gatunek i nie chciałem wyrzucić,jak przygotuje jakąśkonstrukcje żeby była dobra wilgotność i sie dowiem o nim co nieco to kupie ;P

djtommi
    Guest

Re: Co to za gatunek dzbanecznika??

moze to byla jakas hybryda alaty, sprawdz na www.nepenti.com to sie dowiesz pewnie bo tam maja fotki.

Lukas_d2005
    Guest

no coż sprawdzałem najpierw żeby forum nie zaśmiecać ;] Ale poprawka dzbanki z budowy były niemal identyczne do n.miranda (widoczn w załączniku).

dega
    Guest

jakby sie dalo zrobic zdjecie, to mozesz napisac post na cpuk forum - tam ci pomoga i ile bedzie to mzoliwe, gdyz w przypadku mieszancow rozpoznanie czesto jest naprawde trudne. wiem ze w marketach czesto N. x ventrata sprzedawali z kartka alaty, ale ten okaz, ktory opisujesz nim nie jest. jesli gatunek potzrebny ci do okreslenia typu gorski/niznny to powiem, ze wiekszosc mieszancow jest wytrzymala na domowe warunki
    (selekcja ogrodnicza
    Pozdrawiam
    Agata

Uprawnienia umieszczania postów